У граду на Врбасу одржана презентација трке “Београд - Бањалука”

Г.С.
У граду на Врбасу одржана презентација трке “Београд - Бањалука”

БАЊАЛУКА - Све је спремно за 17. издање бициклистичке трке Београд - Бањалука, која ће ове године бити одржана од 19 до 22 априла.

Биће то ријетко виђен спектакл које ће увеличати неке од најбољих свјетских екипа - Астана, Бардијани, Коратек... истакнуто је на презентацији трке. Организатори су прошли изазован пут од премијере до данас. Није било лако, али напоран рад, труд, визија су се исплатили. Овог пута на друмовима Србије и Српске гледаћемо 175 такмичара из 30 земаља. Без сумње ово ће бити најјаче издање до сада. Ако се узме у обзир да ће овог пута бити бодована и за Олимпијске игре у Паризу, онда је јасно о каквом квалитету је ријеч. Алфа и омега трке Владимир Куваља истакао је да је трка имала бројне бочне ударе који су превазиђени.

- Није било лако. Рекли су нам да не можемо да пустимо “Марш на Дрину”, па химну Србије, па симболе Републике Српске. Али наша велика жеља и жеља свих укључених у пројекат су превагнули. Остварена је велика побједа. Сав посао и труд се исплатио - поручио је Куваља.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић није скривао одушевљење што ће у највећи град Српске стићи неки од најбољих бициклиста данашњице.

- Оно што су Реал и Барселона у фудбалу, то су ови тимови који долазе на трку у бициклизму. Они долазе у нашу Бањалуку и зато дајем пуну подршку овој манифестацији. Нисмо одустајали ни у тежим временима, пандемији короне. Нећемо ни сада. Заједно са тениским турниром направићемо незапамћену еуфорију у граду - истакао је Станивуковић.

Министар спорта и омладине у Влади Републике Српске Селма Чабрић нагласила је да је овај догађај вишеструко значајан и за Српску и за Србију.

- Министарство је било и увијек ће бити уз трку. Хвала и ресорним министрима у Влади Србије, београдским партнерима, који су нам помогли да бициклисти несметано прелазе границу. То најбоље говори о повезаности два народа. Уназад 17 година такмичари са задовољством долазе и враћају нам се. Желим им да уживају, успјешно дођу до циља и да најбољи побиједи - рекла је Чабрићева.

Прва етапа на програму је 19. априла од Београда до Бијељине, друга је дан касније од Бијељине до Власенице. Трећа ће бити вожена од Добоја до Приједора, а велико финале је 22. априла, када ће бициклисти кренути из Новог Града, а на циљ стићи у Бањалуци.

Шапић: Манифестација која спаја народ

Градоначелник Београда Александар Шапић био је спријечен да дође у Бањалуку, али се присутнима обратио путем видео-поруке:

- Изузетно ми је задовољство што сам у прилици да учествујем у овако важном, традиционалном догађају. Трка је симбол спајања двије земље и једног народа, без обзира на формалну границу која током трке неће ни постојати - нагласио је Шапић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана