У Бициклистичком савезу РС одлучни: Зорић наставља да крши закон, слиједе кривичне пријаве

Дејан Кондић
У Бициклистичком савезу РС одлучни: Зорић наставља да крши закон, слиједе кривичне пријаве

БАЊАЛУКА - Иако су прије безмало два мјесеца бициклистички радници из Републике Српске привремено преузели управљање БС БиХ, њихове колеге из ФБиХ оглушили су се онај чин, па се и даље лажно представљају као званични заступници савеза на нивоу Дејтонске земље. Такав њихов став наишао је на оштру осуду челника БС РС, јединог бициклистичког савеза који је основан и дјелује у складу са свим прописима и законима БиХ. Ипак, то не забрињава превише другу компоненту која и даље ради како је навикла.

Први човјек Бициклистичког савеза Републике Српске Тихомир Куваља подвлачи да више неће жмирити на самовољу некадашњих партнера, прије свих сад већ бившег предсједника БС БиХ Тонија Зорића који се и даље тако представља и крши закон. У својству бивше функције сазвао је и сједницу УО тзв БС БиХ.

- Наставља се самовоља и незаконито дјеловање неформалне групе бициклисричких радника из ФБИХ који занемарују одлуке БС РС као јединог БС ФБиХ - рекао је Куваља. Додао је са послије свега увиђа да се добро воља бициклиста Српске као оснивача кровног савеза да неколицину клубова и њихових представника прими у Савез до оснивања БС ФБиХ враћа као бумеранг. - Без савеза на нивоу Федерације они су слободни стријелци који заступају личне интересе, а често и интересе почитичког Сарајева.

Сад опет заказују фантомске сједнице без сагласности наћег савеза као оснивача и утврђују политику на нивоу БиХ, а немају легалитет и легитимитет. Кога они заступају поставља се питање? Нас дефинитивно не заступају, а ни себе не могу јер немају федерални савез - истакао је Куваља.

Нагласио је да је БС РС упозорио Министарство породице, омладине и спорта РС, Министарство цивилних послова БиХ и Олимпијски комитет БиХ да други оснивач БС БиХ не постоји, те да појединци из ФБиХ утврђују некакву политику, календар такмичења, врше опстркцију трке "Београд - Бањалука" и све на штету Републике Српске.

При томе, ником не одговарају јер су на те позиције дошли из своје гараже прескочивши доста степеница ускочивши директно у Скупштину БС БиХ. - То је стара сарајевска политика коју смо трпили 15 година, али више не можемо и нећемо - јасан је Куваља који додаје да ће БС БиХ бити враћену оквире закона:

- Или ћемо тако или свако себи до ентитетске границе. Са оваквом политиком из ФБиХ разлаз је све ближи. Иако смо их прије педесетак дана упозорили са крше закон, они то и даље раде не осврћући се, па смо приморани да поднесемо кривичне пријаве због лажног представљања и незаконитог дјеловања упркос опоменама - поручуо је Куваља.

Предсједник преговарачког тима испред БС РС са колегама из другог ентитета, Андреј Обрадовић подвлачи да је закон о спорту у БиХ јасан.

- Савез на нивоу БиХ настаје добровољним удруживајем два ентитеска савеза. У случају спора између два осниваца одлуку доноси Савјет министара БиХ. У овој ситуацији нема ни спора јер њих нема ни као оснивача. Они заступају ставове један клуб један глас који су у БиХ само пуста жеља политицког Сарајева. Давно је Устав уредио БиХ, а Закон о спорту начин оснивања Савеза. Све остало су снови политичких, али нажалост и спортских унитариста - рекао је Обрадовић.

Четири године су трајали преговори око Закона о спорту на нивоу БиХ рекао је члан преговарачког тима испред БС РС Дејан Ерешић, дугогодишњи секретар Министарства породице, омладине и спорта. - Проблем је што се одредбе тог закона не свиђају политичком административном и спортском Сарајеву. Закон је јасан - савези на нивоу БиХ настају добровољним удруживањем два оснивача, савеза Српске и савеза ФБиХ.

Никакви представници клубова и соло играчи немају мјеста у савезима на нивоу БиХ. Закон није шведски сто да узимате што вам се свиди, већ се примјењује онакав какав јесте. На нама је да држимо устава, закона и надлежности Републике Српске јер без тога би добијали мрвице кад нас се у Сарајеву сјете. А то су на срећу давно прошла времена. БиХ је Републике Српске колико и ФБиХ, то је кључ свега – закључио је Ерешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана