У Анталији се искристалисали највећи адути Бањалучана: Мелег држи кључеве игре новог Борца

Дарко Пашагић
У Анталији се искристалисали највећи адути Бањалучана: Мелег држи кључеве игре новог Борца

АНТАЛИЈА - Припреме фудбалера Борца у Анталији и контролне утакмице показале су доста нових ствари у игри па се већ сада може рећи да ће “црвено-плави” изгледати много другачије него до сада.

То је у једну руку и очекивано, јер се десило много промјена у играчком кадру. Пет контролних утакмица у којима су остварене двије побједе (Каират 2:1 и Решовија 2:0), два ремија (Акрон 2:2 и Арсенал Тула 0:0), те пораз од Дњепра (2:3) показале су оно што је најављивао тренер Немања Миљановић. Игра је била бржа, фудбалери доста агресивнији, са јаким пресингом према напријед.

Утисак са стране је и да ће овај тим красити тимска игра, јер за разлику од ранијих сезона у тиму неће имати великих звијезда. Управо би јак колектив требало да буде важна карика на путу ка трећем узастопном изласку на међународну сцену. Од почетка ове сезоне клуб је остао без четири вјероватно кључне перјанице из шампионског састава. Прво је отишао Алмедин Зиљкић, потом Стојан Врањеш, а у зимској паузи Горан Закарић и Марко Јовановић. Иако је одлазак таквих играча тешко надомјестити, чини се да су се појачања, иако можда немају педигре као претходници, брзо уклопила и да ће донијети освјежење у игри.

Уз све то “црвено-плави” одавно нису имали здраву конкуренцију на сваком мјесту у тиму. Тако за мјесто међу стативама конкуришу Никола Ћетковић, искусни Бојан Павловић и млади Лука Дамјановић, а предност за сада има Ћетковић који је бранио на већини контролних сусрета.

На десном беку конкуренти су Дино Ћорић и новајлија Лука Цуцин који је оставио добар утисак, па иако је старосједилац ближи првој постави, Партизанов ђак ће сигурно имати минутажу. На лијевом беку кандидати за стартну поставу су искусни Александар Субић, те Марко Кујунџић и млади Филип Рачић. На контролним утакмицама предност је добијао Кујунџић, али ће њих двојица највјероватније дијелити минутажу.

Зацементирано мјесто у срцу одбране има Александар Војновић, док за његовог парњака конкуришу млади репрезентативац БиХ Ђорђе Милојевић и Страхиња Бошњак, а шансу из прикрајка вреба јуниор Лука Дрча.

У везном реду не би требало да буде пуно дилема, јер су веома близу стартне поставе Амар Бегић, новајлија Горан Бркић и Дејан Мелег, момак који је на припремама оставио одличан утисак. Миљановић му је дао слободу која очигледно прија некадашњем члану Ајакса, па ће кључеви Борчеве игре бити у његовим ногама.

Алтернативе у вези су Доналд Молс, који није био са екипом на припремама у Турској, те млади Дејан Попара и Боро Ерић. На крилним позицијама је можда и најжешћа конкуренција, јер за два мјеста конкурише шест фудбалера. Новајлије Тони Јовић, Обрен Цвијановић и Ферхат Ајаз су оставили добар утисак, као и Милан Вушуровић, Енвер Кулашин и Давид Чавић. Ако је судити по виђеном у Анталији предност би бар за сада требало да имају Вушуровић и Цвијановић. Позиција у врху напада резервисана је за Јову Лукића који је више из предострожности тренирао неколико посљедњих дана. Резервна опција је Панајотис Мораитис, а ту је и млади Василије Јотић. На неким припремним мечевима у нападу је би­о Јовић и може се рећи да се добро снашао.

Наравно састав Борца у прољећним мечевима зависиће и од евентуалних повреда, као и картона, а не смије се заборавити ни правило заштићеног годишта (два играча до 21 године морају почети утакмицу, а један мора стално бити на терену), као и лимитиран број странаца (максимално четири на терену, а пет у протоколу). Борац их сада у својим редовима има седам. То су: Цуцин и Бркић (Србија), Јовић (Хрватска), Вушуровић (Црна Гора), Молс (Камерун), Мораитис (Грчка) и Ајаз (Шведска/Турска). Олакшавајућа околност је да је Мелег добио пасош БиХ. Све у свему пред Бањалучанима је изазовно прољеће у којем је циљ јасан - излазак на европску сцену.

Жураковски отпао

Украјинац Игор Жураковски који је био на проби ипак неће задужити дрес Борца. Он је одиграо посљедњих 30 минута у сусрету са Решовијом, али није задовољио, тако да је отпала могућност да постане члан актуелног шампиона БиХ.

Направити терен

Ћетковић, Ћорић, Милојевић (Бошњак), Војновић, Кујунџић (Субић), Бегић, Бркић, Цвијановић (Јовић), Мелег, Вушуровић (Ајаз), Лукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана