Турнир “Футсал Дервента 2022”: Мајстори “петопарца” на сцени

 Дарко Пашагић
Турнир “Футсал Дервента 2022”: Мајстори “петопарца” на сцени

ДЕРВЕНТА - Иако се борбе на турниру “Футсал Дервента 2022” тек захуктавају, већ сада је јасно да ће сви љубитељи овог динамичног спорта и ове зиме доћи на своје и да ће све до 29. децембра, за када су планирани финални мечеви, имати прилике да уживају у мајсторијама најбољих играча са ових простора.

На традиционалној смотри, којој је ово 21. послијератно издање, пријављено је 128 екипа у шест старосних категорија.

- Највише је сениорских екипа, чак 47. Ту је и 16 састава ветерана, 14 јуниора, 212 кадета и по 15 пионира и претпионира. Сениорски дио турнира и привлачи највећу пажњу, а како и не би када на њему наступа чак 10 екипа из иностранства - двије из Словеније, три из Хрватске и пет из Србије. Не смијемо заборавити да је од преосталих 37 састава чак 17 из ФБиХ - нагласио је предсједник Такмичарске комисије турнира Дејан Плиснић.

Међу пријављеним играчима су и бројни познати футсалери.

- Тешко је рећи ко је у овом тренутку највећи фаворит за освајање првог мјеста, али међу њима је свакако екипа “Но 1” из Новске за коју игра неколико репрезентативаца Хрватске. Добру екипу има и Мостар, за који наступају репрезентативци БиХ Марио Алаџић, Билал Јелић и Нермин Кахвеџић. За екипу МБ Моторс играју репрезентативци Србије, а јаке саставе имају словеначке екипе Амос Горња Радгона и Шит бар Љутомер. Много се очекује и од састава ФК Црни врх Јаружаник за коју играју играчи који су прошле године освојили прво мјесто играјући за екипу “Корт маркети” - наставио је Плиснић.

Сениорски дио турнира се игра по систему који је својствен само смотри у Дервенти.

- Екипе су распоређене у 12 група по четири екипе (за сада имамо још једно мјесто слободно) и по два најбоља из сваке групе иду даље. Потом се играју мечеви осмине и четвртфинала у четири вечери. Сваке вечери на сцени је шест екипа, а претходно се направе три пара чији побједници играју групу од три екипе, а њен побједник се пласира у полуфинале које је, као и финале, на програму посљедњег дана. И тако послије четири вечери добијемо четири полуфиналиста, који ће 29. децембра одлучити ко је најбољи - нагласио је Плиснић.

Како се турнир приближава завршници, све је веће интересовање гледалаца.

- Практично играмо сваког дана, а једини слободни термини су 19. и 20. децембар због Никољдана. Такмичење по групама је до 23. децембра, а од 25. до 28. су мечеви осмине и четвртфинала. Посљедњег дана турнира на распореду су полуфинала и финала - рекао је Плиснић.

И ове године у организацији турнира, чији се сви мечеви играју у Спортском центру Дервента, помогли су бројни спонзори, али два се посебно издвајају.

- Генерални покровитељ је градоначелник Дервенте, док је генерални спонзор, као и ранијих година “Бањалучка пивара” - додао је Плиснић.

Наградни фонд

Наградни фонд на овогодишњој смотри је 20.000 марака.

- Од тога 15.000 припада сениорској смотри. Наиме, побједнику иде 10.000, другопласираној екипи 3.000, а пораженим полуфиналистима по 1.000 марака. За остале старосне категорије иде остатак наградног фонда - нагласио је предсједник Такмичарске комисије турнира “Футсал Дервента 2022” Дејан Плиснић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана