Трка бикова у Шпанији послије две године паузе у пуном сјају традиције

RTS
Foto: Rts

Свjeтски фестивал Сан Фермин 2022. у Памплони, у Шпанији, познат је по традиционалним тркама бикова, у којима учествују углавном мушкарци одевjени у бијело са црвеном марамом око врата.

Због коронавируса традиционални догађај се није одржао 2020. и 2021. године. Стаза којом трче бикови дугачка је 876 метара и испрскана супстанцом на којој се бикови у кривинама клизају.

Манифестација потиче из 16. вијека, настала у славу заштитника Памплоне Сан Фермина. Фестивал је овјековечио славни Ернест Хемингвеј у роману „Сунце се поново рађа".

Неколико десетина хиљада људи посматрало је трку која се традиционално одржава уским улицама Памплоне. То је била прва од осам трка које су планиране. Трка је трајала два минута и 35 секунди, нико није повријеђен.

Бикови који трче ујутру послије подне буду убијени. Активисти за права животиња водили су кампању против убијања, али борбе бикова су и даље популарне у неким дијеловима Шпаније и саставни су део фестивала Сан Фермин.

„Била сам у Сан Фермину много пута раније, али ово је сасвим другачије, људи су срећни што су са својим породицама, срећни што су без маски, само желе да се осећају живи и уживају у сунцу", рекла је Мишел Рене из Сан Франциска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана