Три сценарија који воде Србију на Мундобаскет

ГС
Foto: ФИБА

"Орлови" су савладали Велику Британију, до краја квалификација постоје три могућности за пролаз на Свjетско првенство.

Кошаркаши Србије се труде из меча у меч да не постану још једна капитална жртва ФИБА прозора. 

Досадашњи ток квалификација и битне побjеде

Још од летњих прозора и првих дуела са Грцима у Београду и Турцима у Истанбулу влада велики притисак на национални тим. Додуше, колико је ФИБА стегла омчу око врата, толико смо и ми шутнули ослонац под својим ногама послије два пораза од Белгије. Сад се боримо за ваздух, копрцајући се од меча до меча за кисеоник. Све се лакше дише, омча лабавија и већ против Турака можемо да се ослободимо вјешала.

Србија је у најјачем саставу, баш пред Евробаскет, побиједила најјаче саставе главних конкурената Грчке и Турске. У Београду је виђен прави спортски спектакл. Врло лако смо могли да завршимо у дубинама Босфора, протраћивши одличан старт дуела са Турском и велику разлику. Срећа, па је домаћинима понестало гаса у завршници.

Вратили смо се у реалност ФИБА прозора и "крпљења" екипе кроз доброчинство и уступке евролигашких тимова. Партизан и Црвена звезда су дали своје играче, Тринкијери је пустио Јарамаза из Бајерна, члан састава са Евробаскета Марко Јагодић-Куриџа је такође пристигао из Будућности. Против Велике Британије је било "повуци-потегни", али у оваквој ситуацији побједи се у зубе не гледа. 

Најбољи сценарио - побједа над Турском

Као што су нама најбољи играчи ван земље, тако су и Турцима. У истом смо проблему. Турски играчи су у својим клубовима углавном подршка скупим Американцима. Нису толико ни квалитетни, а ни уиграни попут других слабијих екипа, које у томе имају предност. 

Србија је на скору 4-3, Турска 3-4. 

Србија мора да побиједи у Београду. Побједа је једнака пролазу на Свјетско првенство. Ту нема збора. Србија 5-3, Турска 3-5, и двије победе у међусобним дуелима. Чак и да у наредном прозору изгубимо оба меча, од Британије и Грчке, а Турска побиједи и изједначи се са нама, пролазимо даље због међусобног дуела. 

Подношљив пораз од Турске

У Истанбулу смо побиједили 79:72, тако да је у случају лошег дана подношљиво изгубити до седам поена разлике. По једна побједа на обје стране, али ми смо узгубили мањом разликом. 

Тај резултат преноси драму на наредни фебруарски прозор. Гостујемо Грчкој и долазе нам Британци. Турска игра против првопласиране Летоније и неугодне Белгије. Морамо да гледамо да бар, ако се деси да изгубимо од Грка у гостима (потенцијална мина), и Турци изгубе. На једнаком смо скору и мањи пораз из међусобног дуела иде нама на руку.

Неподношљив пораз од Турске 

Ако изгубимо са више од седам поена, наше је да побиједимо обје утакмице и да, грицкајући нокте од нервозе, чекамо пораз Турака. Побјегли бисмо им за ту једну побједу.

Прво скочи, па реци "хоп". Став који је једини могућ и исправан до краја квалификација. 

Ергин Атаман и Светислав Пешић водиће своје саставе у Београду 14. новембра. Остаје да видимо да ли ћемо се спасти гушења на вјешалима или ће омча још јаче стегнути, пише РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана