Три године од смрти НБА легенде

Анадолија
Три године од смрти НБА легенде

САРАЈЕВО - Прошле су три године од смрти Кобија Брајанта, легендарног кошаркаша Лос Анђелес Лејкерса и једне од највећих звијезда у историји НБА лиге.

Спортски свијет није заборавио хеликоптерску несрећу у којој су погинули кошаркашка легенда, његова кћерка Ђиана и још седам особа. Хеликоптер Сикорски S-76B пао је 26. јануара 2020. године недалеко од Калабасаса, у Калифорнији, 48 километара од Лос Ангелеса.

Брајант је у Лакерсима провео цијелу 20-годишњу НБА каријеру, укључујући и 17 сезона у Стејплс центру. Са Лејкерсима је освојио пет НБА прстенова, а два пута је проглашен за МВП-а финалне серије. Уз то је на НБА Ол-стар утакмицама наступио чак 18 пута. Са репрезентацијом Сједињених Америчких Држава освојио је два олимпијска злата.

Слике Брајанта, или бројеви 8 и 24 који се повезују с њим, осликани су на кошаркашким теренима и уличним зидовима широм свијета.

Као резултат истраге у вези с несрећом, утврђено је да је узрокована грешком пилота због густе магле.

Брајант је у браку с Ванесом Лејн добио четири кћерке - Бјанку, Ђиан у Наталију и Капри.

Брајант је рођен је 23. августа 1978. године у Филаделфији.

Са кошарком се упознао са три године, а преселио се у Италију са породицом када је имао шест година.

Његов отац Џои Брајант играо је кошарку у НБА-у и Европи. Сину је дао име по омиљеном познатом бифтеку јапанског града Кобе.

Након што су се преселили у Италију научио је италијански и шпански језик. У Сједињене Америчке Државе се вратио 1991. године када је његов отац напустио кошарку.

Привукао је пажњу својим наступом у средњој школи "Лоуер Мерион" у Филаделфији.

Шарлот Хорнетси изабрали су га у првом кругу као 13. пицка НБА драфта 1996. и ушао је у НБА директно из средње школе те тако постао најмлађи играч са 18 година. Хорнетси су га трејдовали у Лакерсе, а остало је историја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана