Три дилеме за Пиксија

ГС
Три дилеме за Пиксија

Фудбалска репрезентација Србије има ту срећу да у актуелној генерацији има неколико десетина квалитетних играча који су у претходном периоду били дио тима, упознали се са философијом селектора Драгана Стојковића Пиксија, а надају се и позиву за Мундијал. Ипак, мјеста неће бити за све.

Селектор је у четвртак увече стигао у Београд и очекује се да наредних дана објави коначан списак 26 путника за Катар, а претпоставка је да ће се то догодити у понедељак.

Окосница екипе је јасна, али постоје и најмање три дилеме које ће селектор ријешити пред паковање кофера и полазак на смотру најбољих фудбалских екипа свијета.

Голманске позиције су затворене и ту не би требало да буде дилема, Вања Милинковић-Савић је у посљедње вријеме постао први избор, а њему ће друштво правити пређашњи први голмани екипе, нешто искуснији Марко Дмитровић и колега из младе репрезентације која је била првак свијета, Предраг Рајковић.

Алтернативе су Миле Свилар и Марко Илић, али постоји мала вјероватноћа да ће се неко од њих наћи на списку, с обзиром на то да су Вања, Марко и Предраг у претходном периоду имали предност.

Дилема се, међутим, јавља када се говори о штоперским позицијама, нарочито јер је Урош Спајић и даље повријеђен, а сасвим је извјесно да би Пикси желио да има у екипи једног тако искусног и поузданог дефанзивца.

Сигурни за посљедњи бедем су носиоци четири имена, Никола Миленковић, Страхиња Павловић, Стефан Митровић и Милош Вељковић, а у зависности од тога колико буде желео централних дефанзиваца, Пикси ће одабрати још двојицу.

У конкуренцији су искусни Матија Настасић, млади Страхиња Ераковић, али и момци који су недавно дебитовали и оставили добре утиске, Ерхан Машовић и Срђан Бабић.

Сумње нема у то коме ће припасти посао деснокрилног бека, сигурни су Дарко Лазовић, Андрија Живковић и Немања Радоњић, који успјешно могу да покрију и позицију на супротном боку, али је ту ствари већ компликују.

Друга дилема за Пиксија је кога придружити Филипу Костићу, сувереном првом избору на мјесту лијевокрилног бека – у конкуренцији су његов имењак Младеновић који плијени искуством и сигурношћу, играч Фиорентине Алекса Терзић, али и помало заборављени Михаило Ристић, који се препоручио недавним бриљантним голом за Бенфику.

Као дефанзивни везисти сигурни су Немања Гудељ и Саша Лукић, уз Немању Максимовића који је увек спреман да ускочи у екипу, а заузета су и сва мјеста за офанзивне везисте где Пикси има право благо – Душана Тадића, Сергеја Милинковић-Савића и Филипа Ђуричића.

До треће дилеме стижемо када се говори о нападачима, повреде Александра Митровића и Душана Влаховића као јединог потпуно здравог шпица остављају Луку Јовића, а с тим у вези није искључено да се Пикси одлучи да карту за Катар пружи још једном ударном нападачу.

Чини се, бар према претходним списковима, да је најближи томе Ђорђе Јовановић, а потенцијално и Дејан Јовељић који иза себе има сјајну сезону, али у америчкој лиги која се не може похвалити екстремним квалитетом, преноси Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана