Тренери “вјечитих” и највећи дио њихових ученика изнад хаотичне ситуације: Господа од главе до пете

Душан Репија
Тренери “вјечитих” и највећи дио њихових ученика изнад хаотичне ситуације: Господа од главе до пете

БЕОГРАД - Финале АБА лиге још једном је показало сву нетрпељивост између навијача Црвене звезде и Партизана, којој су у доброј мјери допринијели челници два клуба.

Саопштења у серији, судијске експертизе, ударци испод појаса и када је прилика за то и када није, приче о милионима и камионима комшија, прављење атмосфере да поражени губи све, утицали су на поводљиву масу која у храму српске кошарке, који носи име њеног  покретача, испољава такав примитивизам, вандализам и ко зна шта све не.

Право је чудо да у прва три меча нико од актера није завршио разбијене главе, са копчама на челу или слично. Права је срећа што на клупама два највећа српска клуба сједе господа. На једној најбољи европски тренер свих времена, а на другој најтрофејнији стручњак “црвено-бијелих”. Од прве конференције за новинаре пред старт сезоне до посљедњег минута трећег меча који су, узгред речено, добили “црно-бијели” и продужили серију, понашали су се као да су три нивоа изнад ситуације. Дејан Радоњић је у прва два меча више пута гестикулирао ка навијачима покушавајући да их смири, Жељко Обрадовић је чак узео микрофон и замолио да прекину са примитивизмима. И један и други добро су савладали лекције са ученицима (изузев Кевина Пантера), који су притрчавали у помоћ колегама са супротне стране када би били засути тврдим предметима са трибина, настојећи да то зауставе. Посебно је инспиративан монолог имао Обрадовић након треће утакмице.

- Судије су донеле одлуку да испразне трибине и мислим да су апсолутно у праву. Али зашто се то није десило на претходној утакмици? Ја ћу се увек борити за регуларност и да сви буду безбедни учесници играча. И овог пута апелујем на навијаче Партизана да ово више никада не раде, ни у петак. Да дозволе играчима да играју. Ова слика је отишла у Европу, а исто је било и пре три дана. Падале су флаше са трибина. То је велика срамота која је отишла у свет! Исто је да ли кованица погоди играча Партизана или Звезде, потпуно је небитно - нагласио је Обрадовић замоливши новинаре да искористе моћ и пишу о проблемима који су евидентни.

Четврти меч већ је вечерас од 18.30 часова. Увод једнак као и за претходне. Саопштења, прозивке, приче о судијама... Велико је питање како ће све проћи, јер разјарена маса очигледно више слуша оне који пале ватру него ватрогасце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана