Тренер Данило Брестовац, поријеклом из Српске, преузео азијску селекцију: Емирати велики изазов

Дарко Драгичевић
Тренер Данило Брестовац, поријеклом из Српске, преузео азијску селекцију: Емирати велики изазов

ДУБАИ - Рукометни тренер поријеклом из Републике Српске Данило Брестовац постао је селектор Уједињених Арапских Емирата. Млади стручњак већ је са пуно успјеха радио на Блиском истоку, тачније у Саудијској Арабији, гдје је са екипом Ал Мадар освојио првенство и Суперкуп.

За Брестовца ово неће бити први селекторски изазов јер је већ водио репрезентацију Македоније.

- Радио сам прошле године у Саудијској Арабији, у екипи Ал Мадар. Освојили смо Суперкуп и првенство, али ово је нешто сасвим друго. Ово је изазов, сакупити и натјерати домаће играче да играју за репрезентацију. Ипак, репрезентација је огледало саме државе. Имам задатак да направим нову репрезентацију, да се побољша атмосфера од прошлих окупљања и да се квалитетно спремимо и остваримо што бољи резултат на Азијским играма 2024. године. Већ сам у УАЕ, тренутно пратим завршетак лиге и њихових купова, да одаберем играче са којима бих радио. Почео сам да обилазим и клубове, у разговору са предсједницима тражим њихову подршку да бих изгурао мој план рада за текућу годину - истакао је Брестовац за "Глас Српске".

Пред њим је веома тежак задатак да формира нову репрезентацију.

- Радне навике им нису баш јача страна, тренирају једанпут дневно, али имају врхунске услове за рад и напредак. Теоретски су добро потковани, промијенили су доста тренера из различитих школа, тако да им само недостаје пракса, искуство и играње јаких међународних утакмица - додаје нови селектор Уједињених Арапских Емирата.

Највећи дио каријере Брестовац је провео у Македонији, гдје је имао велике успјехе са клубовима и репрезентацијом. У текућој сезони је Тиквеш довео до пласмана у европска такмичења. Македонци су успјели да свој рукомет доведу на завидан ниво, а тренер открива како су до тога дошли.

- Иза мене стоји рад у свим млађим категоријама у репрезентацији Македоније. Круна рада свакако је био рад са најјачом селекцијом на Европском првенству у Аустрији и Свјетском првенству у Египту. Као помоћник сам био на још шест великих такмичења и једним квалификацијама за Олимпијске игре. Тајна успона македонске репрезентације је само у раду и средствима која се улажу у клубове. Захваљујући држави сваки клуб, зависно од успјеха, броја дјеце, репрезентативаца, добије ваучер за трошкове у току године. Тако се њима мало олакша пословање, а ко је способан и потруди се да нађе још неког спонзора, онда има рецепт за елиту - поручује Брестовац.

Планирам да дођем у Српску

Брестовац је поријеклом из Подновља код Добоја. Истиче да једва чека да посјети очев крај.

- Истина је да сам поријеклом из Републике Српске, из Подновља. Отац је био војно лице у Македонији, гдје је упознао мајку и остао. Одавно нисам био у тим крајевима, а радо бих. Првом приликом, кад будем слободан, желим да навратим - истакао је Брестовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана