Требињски пливачи одушевљени: Сад нам остаје да засучемо рукаве

Душан Репија
Требињски пливачи одушевљени: Сад нам остаје да засучемо рукаве

ТРЕБИЊЕ - Затворени олимпијски базен који је Требиње добило послије више од пола вијека чекања и те­ како ће значити пливачима који су и до сада постизали сјајне резултате тренирајући на отвореном базену.

Примјер за то је учесница Олимпијских игара у Лондону 2012. године Ивана Нинковић, те њена вршњакиња Нина Жарковић која је учествовала на великим такмичењима. Попут њих двије и остали талентовани пливачи каријеру су морали да настављају у другим срединама, а сада то неће бити случај. Тренер Вељко Пиљевић подвлачи да је отварање комплекса каквим у региону могу да се диче само Београд, Загреб или Љубљана одличан замајац за додатни развој пливања.

- Остварен је сан свих генерација пливача. До сада смо морали да се сналазимо и “на мишиће” правимо резултате, а сада имамо услове какве смо само могли да пожелимо. Љети смо тренирали на отвореном базену, а зими били принуђени да путујемо у Херцег Нови, Дубровник... Сада све имамо на једном мјесту. Лично сам се увјерио да је све урађено по највишим стандардима, стављена је најсавременија електроника, пруге, семафор, теретана... На нама је сада само да засучемо рукаве и радимо - рекао је Пиљевић.

Да је затворени базен основни предуслов за добре резултате примјер је Бањалука у којој је пливање преко ноћи постало један од водећих спортова, а Нинковићева је управо из овог града отишла на Игре. Потом су исто учинили Михајло Чепркало и Емир Муратовић. Клуб водених спортова Леотар има неколико талентованих пливача и пливачица, а издваја се седамнаестогодишња Хелена Лакић.

- Она је сада на прекретници и отварање базена је дошло у идеалном тренутку, јер сада може да се посвети максималном раду. Вјерујем да би могла постићи врхунске резултате попут Иване и Нине - нагласио је Пиљевић.

Част да отворе здање, за чију су изградњу Хидроелектране на Требишњици уложиле 13 милиона марака, припала је најбољим ватерполистима Србије и Црне Горе, а славили су “делфини” са 11:10. Селектори Дејан Савић и Владимир Гојковић сложили су се да је ово одлична база и за развој ватерполо спорта.

- Сваки град, а поготово Требиње мора да има овакав комплекс. Драго нам је да смо увеличали његово отварање, а ово је велика прилика да се сви водени спортови покрену на прави начин - рекао је Гојковић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић нагласио је да ће резултати пливача бити још бољи и да је циљ да што већи број дјеце користи овај базен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана