Трансфер Данила Теодоровића у Црвену звезду потврда сјајног рада на “Предграђу”

Синиша Котараш
Трансфер Данила Теодоровића у Црвену звезду потврда сјајног рада на “Предграђу”

БАЊАЛУКА - Прелазак младог нападача Данила Теодоровића из редова Жељезничар Спорт тима у актуелног шампиона Србије Црвену звезду нови је доказ да се на “Предграђу” заиста одлично ради са омладинским погоном.

Он се већ прикључио Београђанима, а комплетан посао биће завршен у наредних неколико дана. Стријелац 12 голова на седам утакмица минуле полусезоне у Првој лиги Републике Српске за почетак ће највјероватније играти у омладинском тиму или Звездиној филијали Графичару, али нема сумње да је ово огромна степеница у каријери за момка који има истанчан осјећај за гол. Прије Теодоровића (19 година) у Звезду је отишао његов доскорашњи саиграч, двије године млађи Марко Радић. А све је почело прије четири године када је Јован Владимир Павловић отишао у Тренчин. Иако се није снашао у Словачкој, сада је стуб одбране Рудар Приједора и један од најтраженијих дефанзиваца Премијер лиге. На “Предграђу” су стасали Никола Ћетковић и Дејан Босанчић (Борац), Бојан Марковић (Слога Добој), Давид Чолић (Леотар), Лука Малић (Жељезничар Сарајево), Саша Марјановић (Горица, Хрватска). Фабрика ради пуном паром.

- Морам ту да додам и три најперспективнија играча у својим годиштима, Милоша Јовичевића (2007), који је сада члан Партизана, те Данила Карановића (2008) и Матеја Стрику (2009) који су прешли у Црвену звезду. Велики клубови све чешће посјећују утакмице наших најмлађих селекција што је само још један доказ одличног рада наше школе - истакао је директор Жељезничар Спорт тима Радомир Поповић.

Шеф стручног штаба Жељезничар СТ Асмир Авдукић додао је да би све ово било тешко остварити да није квалитетног рада свих тренера млађих категорија.

- Стварање једног играча је дуг процес који захтијева предан рад и велико стрпљење. Уједно, морате и да вјерујете у то што радите јер само тако можете да дођете до резултата. А основа свега су тренери који раде у млађим категоријама. Са поносом истичемо да је више од 90 одсто играча који ће на прољеће носити дрес нашег клуба у Првој лиги Српске, поникло у нашој школи. Наравно, пратимо и развој талената у окружењу и настојимо да оне најбоље доведемо у Жељу, попут Николе Ивића из Брчког који је ове зиме дошао код нас - додао је Авдукић.

У клубу су посебно поносни на јуниорски тим који већ другу годину заредом игра омладинску Премијер лигу.

- За њих је то такмичење права школа за све оно што ће их очекивати у наставку каријера. Чврсто су у горњем дијелу табеле, што је сјајно с обзиром на то да добар дио тима сачињавају играчи кадетског узраста - појаснио је Авдукић.

Самофинансирање

Прволигаш са “Предграђа” је један од ријетких колектива на овим просторима који живи искључиво од свог рада.

- Жељезничар је тим који се самофинансира и који живи од трансфера младих играча. Иако то нису неки баснословни износи, нама је ипак довољно да нормално живимо и радимо. Никоме ништа нисмо дужни, а одласци ових играча нам омогућавају да школујемо нове генерације. Истовремено, од фудбалера који су отишли очекујемо да се правилно развију и да од неких њихових будућих трансфера добијемо одређени износ - поручио је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана