Током седам дана Нолета нападали као цијеле 2021.

Г.С.
Током седам дана Нолета нападали као цијеле 2021.

ЊУЈОРК - Спортска слава не доноси само пријатеље, навијаче, поклонике и симпатизере, већ и поприличан број оних који су у стању да омаловаже сваки успјех појединца.

Модерне технологије пружиле су могућност свима који имају приступ интернету да несметано и без казне изнесу своје мишљење према нечијем раду, побједи, поразу, одустајању... То је на својој кожи добро осјетио и Новак Ђоковић. Најбољи тенисер свијета нашао се у топ пет играча који су током 2021. године добили највећи број негативних порука на друштвеним мрежама. Листу је сачинио сајт “пиквајз” и анализирано је приближно 100.000 твитова од јануара до децембра 2021. године који покривају више од 20 садашњих или бивших тениских професионалаца. Према њему убједљиво највише ружних порука (које садрже ријечи, фразе и хештегове за које се зна да су увредљиви термини) у 2021. години примила је Наоми Осака, чак 32.415. За претпоставити је да су разлог њени психолошки проблеми и одлуке да се повуче са Ролан Гароса и Вимблдона.

На другој и трећој позицији је Серена Вилијамс (18.118) и Енди Мареј (11.732) који су јако мало играли, тако да се може претпоставити да повод није тенис него нетрпељивост изазвана личним разлозима (расизам или шовинизам). Вилијамсова је тамнопута, а Мареј Шкот који живи у Енглеској. Четврта је Ема Радукану са 10.094 негативне поруке. Ова тенисерка направила је највећу сензацију у историји освојивши титулу на УС опену као квалификант па је за претпоставити да је завист у питању. Одмах иза ње на петом мјесту “пласирао” се Ђоковић који је током прошле године добио 8.439 негативних поруке из различитих дијелова свијета.

Међутим, када се узме само друга седмица јануара, односно период када је ескалирала ситуација у Аустралији, он је добио 7.354 таквих порука то јест за седам дана скоро као за цијелу прошлу годину. Иза Новака су Роџер Федерер са 4.261 поруком, Стефанос Циципас 4.084, Рафаел Надал 3.588, Александар Зверев 3.454 и Симона Халеп 3.181. 

Ноле је започео 359. седмицу на врху АТП листе испред другопласираног Данила Медведева. Србин ће бранити титулу у Дубаију и 500 бодова док ће Рус играти у Акапулку гдје није играо па је могуће да освоји нових 500 бодова. Како ће разлика између њих на почетку тих турнира бити 440 бодова, рачуница је јасна. Уколико Медведев не освоји турнир у Акапулку српски тенисер ће остати на првом мјесту. Ако Медведев освоји титулу у Мексику, Ђоковићу не би помогла ни титула у УАЕ да сачува прво мјесто. Ипак, Рус би ту провео само двије седмице јер ће му на првој мартовској листи бити обрисано 250 поена, јер неће бранити титулу из Марсеља па ће се Ноле вратити на чело.

Подршка из Хрватске

Хрватски тенисер Никола Мектић подржао је организацију ПТПА, коју воде Новак Ђоковић и Васек Поспишил.

- Апсолутно смо са Новаком. Много мање знам него Новак. Једноставно, АТП је организација која је марионета великих корпорација - рекао је Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана