Тигар на челу српског чопора

Дејан Марић
Тигар на челу српског чопора

БАЊАЛУКА - Селектор српских фудбалера Драган Стојковић успио је да све своје адуте укомпонује у хармоничну цјелину. Вратио је побједнички менталитет. Имао вјеру у играче. Напао сваког ривала. Високим пресингом разоружавао противнике... И зато је главни кривац за пласман “орлова” на Свјетско првенство у Катару.

Ово је заједничка оцјена саговорника “Гласа Српске” Ивана Голца, Милана Јовановића и Драгомира Окуке, којима није преостало ништа друго него да након лисабонске ноћи честитају Пиксију и његовим изабраницима.

Од старта квалификација била је видљива промјена. Србија је играла течније, разноврсније, на гол више... Атмосфера је била другачија, менталитет такође. Међутим, мало ко се надао да Србија у “финалу” може да очита лекцију Португалцима на њиховом терену, са Кристијаном Роналдом у саставу, након не(с)претно примљеног гола у другом минуту.

Али управо то се десило. Душан Тадић и друштво пружили су нам велико задовољство да гледамо како у “по' Лисабона” држе час фудбала понекад надобудном домаћину, како се враћају из “минуса”, како непрестано кидишу ка голу ривала, како никада не одустају... И зато је овај подвиг за анале.

Да, остварена је побједа над Португалијом чекана 37 година, уписан је и тријумф над великим тимом након 11 љета, изборен пласман на највећу смотру фудбала... И све то је фасцинантно. Па ипак, још фасцинантнији је начин на који је извађена мундијалска виза.

- Дивно је отићи на Мундијал са прве позиције. То вам даје мотив и простор да уживате и радите на побољшањима, а оно што већ вреди усавршавате. Цео циклус био је интересантан, а најбоље је остављено за крај, што је сјајно. Без обзира на примљени гол, видело се хтење, мотив, самопоуздање... У ваздуху је било нешто што је наговештавало успех - оцијенио је Голац, прослављени играч и тренер.

Човјек бритког језика овог пута је сипао само хвалоспјеве. На ред је дошао и селектор Стојковић.

- Посао тренера јесте да играчима усади самопоуздање. Он мора да буде и педагог и психолог. Ако идете са намером да победите, ваше шансе расту. Ако идете са страхом, смањују се. То је кључни моменат. Боље је имати тигра на челу чопора оваца него овна на челу чопора тигрова. Одабрао је Пикси и праву стратегију и формацију, имао јасан циљ, шокирао је противника. Заиста, ово је лепа прича - истакао је Голац.

Милан Јовановић, човјек који је срушио Њемачку на Мундијалу 2010. године, сматра да је Стојковић Србији донио кључне промјене.

- Офанзивна игра, формација са два нападача, високи пресинг. То је оријентација која даје самопоуздање. Напад и јесте најбоља одбрана. Тркачки смо били беспрекорни - анализирао је Лане, уз констатацију да је тренер дао и импулс и ауторитет.

По његовим ријечима, побједа је велика, али је игра још већа:

- Ово је генерација у најбољим годинама која на средње стазе може да конкурише за одличан пласман на великим такмичењима. Португалци нису постојали на терену. Начин на који су побеђени је основ за задовољство и амбиције за нови искорак - закључио је Јовановић, уз поздрав фудбалским навијачима из Српске и цијеле БиХ.

Искусни тренерски лисац Драгомир Окука вјерује да ће побједа у Лисабону бити велики импулс за читав српски фудбал.

- Ово је историјски успјех. Нисмо само побиједили изузетно квалитетну репрезентацију на њеном терену него смо је надиграли. Ово је изузетно важан успјех за српски фудбал, да и публика почне да вјерује у овај тим - јасан је Окука.

Искусни стручњак посебно се осврнуо на селектора Стојковића, којем је одао признање на оном што је требало да ураде његови претходници.

- Пикси је добре играче укомпоновао у складну цјелину. Многи су говорили да Митровић и Влаховић или Тадић не могу играти заједно, а он је показао да могу. Стојковић је доказао да никада од добрих играча не боли глава. Оно што је једнако важно, и своју фудбалску филозофију, да увијек напада и игра на гол више. Честитам му на томе. Фудбал припада фудбалерима и може да напредује само у том правцу - закључио је Окука уз констатацију да “орлови” у Катару неће играти споредну улогу - нагласио је Окука.

Пиксијева револуција

* Побједнички менталитет

* Потпуна вјера у свој тим

* Нападачка игра против свих

* Пресинг као ефикасно оружје

* Хармонија у репрезентацији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана