Тегелтија: Урадити све да кошаркашке репрезентације успјешно окончају сезону

Срна
Foto: Klix.ba

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Теглелтија изјавио је данас да је спреман учинити све што је у надлежности Савјета да буде обезбијеђен дио средстава за успјешно окончање овогодишње сезоне кошаркаших репрезентација БиХ, од најмлађих категорија до сениора, који одлазе на Европско, односно Свјетско првенство.

”Већ на некој од наредних сједница Савјета министара припремићемо одлуку којом ћемо покушати да обезбиједимо дио средстава неопходан за одлазак женске репрезентације на Свјетско првенство у Аустралију и мушке селекције на Европско првенство у НЈемачку”, рекао је Тегелтија новинарима у Сарајеву након посјете Кошаркашком савезу БиХ.

Он је истакао да се мора омогућити да женска и мушка кошаркашка репрезентација БиХ учествују на овим великим такмичењима, што су обезбиједили спортским резултатима.

“Надам се да ће се и други нивои власти, од локалних, кантоналних и ентитетских, укључити и помоћи да Кошаркашки савез има довољно средстава како би све селекције учествовале по плану и програму у такмичењима у овој години. Савјет министара од свих нивоа власти има најмањи износ на располагању када је у питању спорт, али ћемо сигурно бити активно укључени у рјешавање овог проблема”, поручио је Тегелтија.

Он је рекао да је изненађујуће да репрезентације дођу у овако тешку ситуацију, да дође у питање одлазак на такмичење неком ко је на терену обезбиједио учешће на Европском првенству - мушка селекција, и Свјетско првенство - женска селекција.

“То је био разлог да се одазовем на позив Кошркашког савеза да разговарамо о овим питањима”, рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да је током сусрета указано да се највећи дуг Кошаркашког савеза БиХ односи на пореске обавезе.

“Велики број фудбалских и кошаркашких екипа у БиХ суочавају се управо са пореским дуговима насталим у неком претходном периоду, што само по себи говори да питање финансирања и третман спорта у БиХ нису ријешени на најбољи начин, те да би требало наћи рјешење”, рекао је предсједавајући Савјета министара.

Он је апеловао и да људи из пословне заједнице који остварују добре резултате дио добити подијеле са спортским организацијама које окупљају ђецу и омладину како би ишли на свјетска и европска првенства.

Кад је ријеч о Савјету министара, Тегелтија је појаснио да је на располагању релативно мали грант за спорт које се дођељује посредством јавног позива.

“У наредних мјесец дана биће расписан конкурс и дођељујемо новац за све савезе на нивоу БиХ који имају репрезентативне селекције. Тако ће бити и сада када је ријеч о Кошаркашком савезу БиХ. Највиећи износ који се може дозначити једном савезу је 50.000 КМ, а за саме авионске карте за одлазак женској кошаркашкој репрезентацији БиХ у Аустралију треба минимум 150.000 КМ”, додао је Телегтија.

Он је указао да проблем није само финансирање репрезентација, већ и спортских клубова, односно свих који финансирају најмлађе категорије за које спонзори нису заинтересовани.

“Мислим да треба да ријешимо питање финансирање младих категорија, ђеце која се такмиче, а да се за оне који се професионално баве спортом већ наћи рјешење. Када би Кошаркаршки савез има само трошкове сениорских репрезентација, онда не би било проблема, али се мора обезбиједити и учешће у такмичењима ђеци од 14 и 16 година, а за њих нема интересовање спонзора”, указао је Тегелтија.

Предсједник Кошаркашког савеза БиХ Борис Спасојевић захвалио је пређседавајућем Савјета министара који је препознао домаћински рад Кошаркашког савеза да помогне у рјешавању нагомиланих проблема насталих у неком ранијем периоду.

“На састанку са предсједавајућим Тегелтијом изнијели смо неке пројекције и Савез би могао да функционише са неких 800.000 евра /1.600.000 КМ/, што је минимално у односу на селекције из окружења”, рекао је Спасојевић.

Он је подсјетио да је главни дуг Кошаркашког савеза БиХ на почетку његовог мандата износио 3,2 милиона КМ.

“Сада је смањен на 1.100.000 КМ, а глави дио дуга односи се на порез према Федерацији БиХ, односно, обавезника према ПДВ-у. Када би те двије ставке ријешили, то је 90 одсто свих дуговања, Савез би био стабилан и консолидован”, појаснио је Спасојевић.

И генерални секретар Кошаракашког савеза БиХ Амер Чолан изразио је захвалност Тегелтији, наводећи да је договорено да Савјет министара помогне одлазак на Европско и Свјетско првенство сениорских мушких и женских репрезентација БиХ.

“Искрено захваљујем и надам се да ће и остали имати времена да посјете Кошаркашки савез да предочимо план и како би све репрезентације учествовале на великим такмичењима до краја године”, рекао је Чолан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана