Свјетски рекорд, истрчала 100 маратона за 100 дана

Независне
Foto: инстаграм

Енглескиња Кејт Џејден истрчала је 100 маратона за 100 дана и поставила свјетски рекорд у женској конкуренцији.

Она је трчала сваки дан од 1. јануара и укупно прешла 4.216 километара. Џејден је у историју спорта ушла прошле недјеље када је завршила маратон у Брајтону.

Досадашњи рекорд међу спортисткињама држала Американка Алиса Кларк која је за 95 дана истрчала 95 маратона.

"Осјећам се као да сам за геријатрију. Привилегована сам што сам прешла овај пут и што ми се јавило много људи да ми каже да сам и њих успјела да инспиришем", казала је Џејден послије трке, а преноси "ББЦ".

Џејден је кренула 1. јануара на пут дугачак поменутих 4.216 километара. То је раздаљина коју би избјеглице прешле од Алепа у Сирији до Велике Британије. Спортисткиња је на тај начин жељела да скрене пажњу јавности на проблеме са којима се суочавају избјеглице.

Онда је схватила да ће трчати свакодневно наредних 100 дана и оборити свјетски рекорд уколико истраје у намјери.

"То ме гурало напријед. Главна ствар је био пут из Сирије и расплакало ме је то што знам колико је новца сакупљено. Управо о томе сам размишљала када сам прошла кроз циљ", истакла је Џејден.

Ментална храброст и упорност су јој помогли да се сваки дан поново дигне, каже.

"Мој мото је био 'не дозволи никоме да ти каже да не можеш да направиш разлику'", казала је.

Џејден, која је читаво путовање документовала на друштвеним мрежама, прикупила је скоро 25.000 фунти за добротворне сврхе овим изазовом. Рекла је да ће се сада одморити само недјељу дана прије него што поново почне са тренинзима за изазовни Дека триатлон у јулу, у коме ће пливати 24 миље, возити бицикл 1.120 миља и трчати 262 миље.

"Узећу ову недјељу слободно да се одморим и опоравим и полако уводим бицикл и поново пливање и на то ћу да се усредсредим неко вријеме", рекла је она.

Она је раније рекла да је прихватила изазов да гура себе напријед и представља ЛГБТ заједницу, а такође и да подстакне друге жене да се баве спортом.

Џејден ће можда морати да чека скоро годину дана да њен рекорд потврди Гинисова књига рекорда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана