Свjетски куп у ски скоковима почиње раније због Мундијала

б92
Foto: pixabay

Одбор Међународне скијашка федерација (ФИС) за ски скокове донио је одлуку о ранијем почетку сезоне Свjетског купа – 5. и 6. новембра у пољској Висли

Ова одлука мора формално да буде потврђена на конгресу ФИС-а који ће бити одржан 25. и 26. маја у Милану.

Сезона за скакаче уобичајено је почињала тек крајем новембра, а разлог за овогодишњи ранији почетак је Свjетско фудбалско првенство у Катару, које је из уобичајеног јунског термина пребачено у новембар и децембар.

"Морали смо да прилагодимо календар због Свjетског фудбалског првенства које ће почети у новембру. Зато ћемо сезону почети врло рано и направити кратак одмор након уводних такмичења у Висли и Руки", појаснио је промjену календара директор у ФИС-у за ски спортове Сандро Пертиле.

У Висли ће скакачи први пут у Свjетском купу скакати на скакаоници са вjештачком подлогом на доскочишту, што ће организаторима појефтинити и олакшати припрему такмичења, а позитивно ће утицати и на сигурност скакача, јер таква подлога нуди константне услове, за разлику од сњежне на којој се током такмичења могу појавити разне неравнине.

Новост у календару Светског купа је и повратак такмичења на сјеверноамеричком тлу након 19 година. Ајрон Маунтин ће бити домаћин 11. и 12. фебруара 2023.

Одбор ФИС-а за ски скокове донио је и промјене одређених норми за опрему скакача, као и промјену начина мјерења такмичара.

Њихова висина ће се мерити ласерским уређајем у стојећем и сједећем положају, што су кључни параметри код одређивања мјере за скакачка одела.

Одбор је донио одлуку и о повећању наградног фонда у такмичењима за Свјетски куп у надолазећим сезонама, како за скакаче, тако и за скакачице.

Код скакача ће са садашњих 71.800 швајцарских франака наградног фонда по такмичењу, бити повећани на 90.000 ЦХФ за сезону 2023/2024, а од сезоне 2024/2025. тај ће износ бити подигнут на 100.000 ЦХФ.

Код скакачица према садашњој расподјели сваки бод вреди 38 франака, а награђује се пласман међу првих 20. Од сезоне 2023/2024. бод ће вриједити 40 ЦХФ, а новац ће се делити на најбољих 30.

Поступним повећањем скакачице би требале у сезони 2026/2027. стићи до вриједности бода од 50 ЦХФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана