Свијет се и даље опрашта од Пелеа: Од фудбала је направио умјетност

Г.С.
Foto: Танјуг

Бројни садашњи и бивши фудбалери, спортски функционери али и политачири и даље се опраштају од бразилског фудбалера Пелеа, који је преминуо у 83. години.

"Одласком Пелеа фудбал је изгубио једну од својих највећих легенди, ако не и највећу. Као и све легенде, Краљ је дјеловао бесмртно. Натерао је људе да сањају и то се понављало из генерације у генерацију. Ко као дијете није сањао да буде Пеле", рекао је селектор фудбалске репрезентације Француске Дидије Дешан.

Бивши енглески фудбалер сер Боби Чарлтон је истакао да је Пеле заиста био "магичан фудбалер и диван човек".

"Била ми је част дијелити терен са њим и упућујем своје најискреније саучешће његовој породици, пријатељима и бразилском народу", навео је Чарлтон.

Још један бивши енглески фудбалер, Гери Линекер је истакао да ће Пеле увијек имати "фудбалску бесмртност".

"Играо је игру у којој су му се приближило само неколико одабраних", навео је он.

Марио Загало, Пелеов саиграч током свјетских првенстава 1958. и 1962. и селектор Бразила на Мундијалу 1970, написао је на Инстаграму да је Пеле "највећи".

"Мој пријатељ, са којим са подијелио толико прича, побједа и титула, за собом оставља вјечно и незаборавно наслијеђе", написао је Загало.

Бразилац Роналдо, свјетски шампион из 2002, написао је да је Пеле био "јединствен, сјајан, креативан, савршен и без премца".

"Каква је привилегија била доћи послије тебе, пријатељу. Најбољи свих времена. Свијет је у жалости. То је мешавина туге и огромног поноса због историје коју је исписао. Његово наслијеђе превазилази генерације", навео је Роналдо.

Шампион свијета из 1994. године, Бразилац Ромарио је навео да је Пеле током свог живота инспирисао генерације спортиста и да заслужује сваку почаст.

"Едсон Арантес до Насименто је натерао свет да се поклони његовом таленту и одвео је бразилски фудбал на олтар богова", написао је Ромарио.

Дефанзивац Челсија и капитен Бразила Тијаго Силва је на Твитеру написао да је Пеле променио историју фудбала.

"Твоје наслијеђе ће заувек бити у нашим срцима. Хвала ти на свему", написао је Силва.

Фудбалер Барселоне Роберт Левандовски је рекао да је свијет фудбала изгубио хероја, док је играч Манчестер ситија Ерлинг Халанд навео: "Све што видите да било који играч ради, Пеле је то радио раније".

Некадашњи предсједник Међународне фудбалске федерације Сеп Блатер рекао је да свијет оплакује "највећег фудбалера у историји и дивну особу", док је предсједник Међународног олимпијског комитета Томас Бах написао да је свијет изгубио "велику спортску икону". "Он је био прави слиједбеник вриједности олимпизма и поносно је носио олимпијски пламен (током ОИ у Рио де Жанеиру)", навео је Бах.

Од легендарног бразилског фудбалера опростили су се садашњи и бивши предсједник Сједињених Америчких Држава, Џозеф Бајден и Барак Обама.

"Пелеов успон од скромних почетака до фудбалске легенде је прича о томе шта је све могуће", навео је Бајден.

"Пеле је један од највећих који је икада играо ову прелепу игру. И као један од најпрепознатљивијих спортиста на свету, схватио је да моћ спорта зближава људе. Наше мисли су са његовом породицом и свима који су га вољели и дивили му се", рекао је Обама.

Некадашњи бразилски предсједник Фернандо Енрике Кардосо, којем је Пеле био министар спорта, рекао је да је Пеле био "неспоран симбол наше нације, извор поноса за све нас".

Одлазећи предсједник Бразила Жаир Болсонаро је истакао да је Пеле "носио име Бразила по целом свету" и да је "трансформисао фудбал у уметност и радост", док је италијанска премијерка ђорђа Мелони рекла да је Пеле оставио траг чак и на генерације које нису имале срећу да га гледају како игра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана