Свесрпски куп - спектакл и безбједносни изазов

Дејан Кондић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Све је спремно за осмо издање Свесрпског купа, поручују то из Рукометног савеза Републике Српске.

Први човјек наше Куће рукомета Маринко Умичевић открио је са каквим се проблемима сусреће савез око организације овог спортског спектакла који повезује клубове са обе стране Дрине. 

Финансијски је, како тврди Умичевић, готово немогуће издржати да се турнир организује сваке године и додао да ће о томе морати разговарати са колегама из Србије. 

- Без помоћи предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је генерални покровитељ не би могли организовати Свесрпски куп. Овогодишње издање биће изазов и са безбједносног аспекта, јер у мушком полуфиналу играју Војводина и Партизан, а тај меч је практично и финале Суперкупа Србије. Из табора „црно-бијелих“ су нас обавијестили да долази око 350 њихових навијача плус 12 „штићених особа“. Са друге стране вјероватно ће и присталице Борца подржати братски клуб Војводину, тако да ће посла бити и за полицију и безбједносне агенције, које смо такође ангажовали. Иначе, улаз у „Борик“ за све мечеве биће бесплатан, на томе је инсистирао предсједник Додик. Надамо се да неће бити никаквих проблема. Хоћу да кажем и то да смо свим нашим клубовима, Борцу, мушком и женском клубу, Слоги, ми као савез дали по 5000 КМ, да им се нађе, да се спреме за такмичење Не смијем заборавити ни „Глас Српске“, који се прихватио да буде један од медијских покровитеља - рекао је Умичевић. 

Првог дана Свесрпског купа, у четвртак, састају се Борац и Слога (17.45), те Војводина и Партизан (20.15). У петак су на програму финални сусрети. На терен ће прво даме, Борац и Црвена звезда од 17.45, док је мушко финале од 20.15 часова. 

У редовима „осица“ сматрају да имају шансу да изненаде београдске „црвено-бијеле“. Директор ЖРК Борац Дарко Савић сматра да екипа Неџада Машића појачана повратницама Драганом Вукосављевић, Дајаном Игњатовић и Леонтином Вујић има шта да каже на терену.

- Спремни смо. Иза нас је пет припремних утакмица, од којих смо четири добили, само смо од словеначке Литије поражени, у једном сусрету, у којем смо водили све вријеме. Дјевојке су пуне снаге, нисмо имали ниједну повреду у припремном периоду, што је први пут у посљедњих седам година. Тренер Машић је одрадио сјајан посао. Потајно се надамо да можемо изненадити Звезду. Ако их добијемо исписали би историју, био би то највећи успјех у историји клуба. Све је до њиховог односа. Надам се да ће се више посветити првенству Србије - истакао је Савић. 

У петак је планиран и пријем свих учесника Свесрпског купа код грађана градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића и сједница заједничког Управног одбора два рукометна савеза.

Палма не да пехаре

Први човјек РС Републике Српске Маринко Умичевић поручио је да су спремни и пехари, односно медаље за најбоље.

- Све смо обезбиједили. Међутим имамо један проблем, први човјек Јагодине, господин Драган Марковић Палма не да прелазни пехар, није га дао ни прошле године у Лозници. Ваљда му се свидио?! Не смију га ваљда ни питати да врати. Послаћу му допис, па ћемо видјети. Али сам рекао колегама из РС Србије да купе други пехар - рекао је Умичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана