Све више повика из Српске на рад Олимпијског комитета БиХ: Деценије пролазе, медаље ни на видику

Душан Репија
Све више повика из Српске на рад Олимпијског комитета БиХ: Деценије пролазе, медаље ни на видику

БАЊАЛУКА - Пуних 30 година је прошло од првог појављивања спортиста из БиХ на Олимпијским играма, али из осам покушаја нико од њих није успио да се домогне медаље.

И док земље из окружења из циклуса у циклус подижу љествицу и броје одличја, у БиХ и даље важи она Кубертенова “важно је учествовати”. Та крилатица јесте у духу олимпизма, али се њоме више нико не задовољава, јер сваки спортиста пролива литре зноја како би био најбољи, а не да би се задовољио пуким посматрањем најбољих из непосредне близине и евентуално усликао “селфи” за успомену. Зашто овдашњи спортисти не могу да се носе са конкуренцијом покушали смо да сазнамо у разговору са спортским радницима који углавном апострофирају два кључна узрока - инертност Олимпијског комитета БиХ и небригу државе о својим амбасадорима.

- Олимпијски комитет мора да буде носилац спорта једне државе, а не организација која се суштински не бави потребама спортиста. У кругу оних који га воде су већ дуго година исти људи који у том периоду нису направили никакав искорак, напротив. Оно што ми посебно смета јесте то што интереси спортиста из Српске нису заштићени на најбољи начин. Јавна је тајна да се српски представници у ОК БиХ годинама не бирају у Републици Српској него у Сарајеву, а колико сам упознат иста је ситуација и са представницима хрватског народа - рекао је директор Бициклистичког савеза БиХ Владимир Куваља.

Он додаје да је посљедња додјела стипендија то показује. Од 13 спортиста за које је процијењено да су кандидати за наступ у Паризу 2024. године, чак 12 корисника живи на простору ФБиХ, а сви се такмиче у клубовима који егзистирају у том ентитету.

- Прилично велика случајност ако се зна да из Републике Српске долазе најбољи стријелци и пливачи, а ту су још џудисти, боксери, па и бициклисти... Зато предлажем да се и спорт буде на нивоу ентитета и да имамо канцеларију ОК БиХ у Бањалуци. Овако се плашим се да ће проћи још три деценије, а да нико неће освојити медаљу, нарочито не неко из Српске - рекао је Куваља.

Тренер Стрељачког клуба у БиХ Геофон из Теслића Невен Рашић каже да је површан критеријум при одабиру стипендиста један од проблема који морају бити ријешени како нико не би био оштећен.

- Примјера ради, сада је наш такмичар Никола Јовичић најбољи из БиХ на свјетским листама, а у тренутку додјеле није био. Зато сам предложио да се начин одабира прилагоди ситуацији како би био поштенији, али до сада нисам добио одговор - рекао је Рашић.

Предсједник ОК БиХ Миланко Мучибабић тврди да се стипендисти бирају искључиво по резултатима, али додаје да ће бити урађена ревизија послије Медитеранских игара, како би се видјело “пролазно вријеме” оних који су добили стипендију и евентуално наградио неко ко оствари добар резултат.

- Савези су ти који шаљу приједлоге за стипендије, а ми их обрађујемо. Први и основни критеријум је доступан свима на клик, а то је позиција на свјетској листи. Долазе нам Медитеранске игре на којима ће сви имати прилику да се докажу, а послије тога ћемо извршити ревизију управо због помјерања на листама - рекао је Мучибабић.

Сагласан је да земље окружења имају јасан план и стратегију развоја спорта, а олимпијски кандидати огромну подршку.

- ОК БиХ једноставно нема извор финансирања какав треба да има. Ево ове године нисмо још добили ни марку гранта од институција. Живимо од пројеката и настојимо да будемо самоодрживи. У претходном циклусу подијелили смо око милион марака спортистима... У цијелости ћемо финансирати и одлазак тридесетак учесника и тренера на Медитеранске игре, а осталих 30, 40 уколико желе да учествују имаће обавезу да плате отприлике половину трошка - рекао је Мучибабић.

Огледало друштва

Први човјек Рукометног савеза Републике Српске Маринко Умичевић каже да се ОК БиХ понаша као приватна установа која ником не полаже рачуне.

- Све док је тако бојим се да неће бити никаквог напретка. Можда је најбоље рећи да је нерад у ОК БиХ одраз стања у БиХ у којој мало шта функционише како треба. Спорт је у свакој земљи огледало државе и друштва - рекао је Умичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана