Сувласник Лос Анђелес Лејкерса купује Челси за три милијарде евра

Агенције
Сувласник Лос Анђелес Лејкерса купује Челси за три милијарде евра

ЛОНДОН – Фудбалски клуб Челси саопштио је да су договорени услови за продају вриједну 4,25 милијарди фунти, конзорцијуму америчког бизнисмена Тода Боилија преноси BBC.

Лиценца Челсија, који је његов власник руски милијардер Роман Абрамович одлучио да прода након што је почео сукоб у Украјини и прије увођења британских санкција, истиче 31. маја и клуб се суочава са могућношћу да престане са радом уколико не буде продат или лиценца не буде продужена.

Према договору који је постигнут, нови власници ће платити 2,5 милијарди фунти (око три милијарде евра) за акције клуба, наводи се у саопштењу, а новац ће ићи на замрзнути банковни рачун да би био дониран у добротворне сврхе. Абрамович се обавезао да ће сав износ донирати у хуманитарне сврхе украјинском народу.

Боили је преузимање Челсија договорио заједно са пословним партнерима Марком Волтером, Хансјоргом Вусоми компанијом Clearlake Capital.

Конзорцијум који предводи амерички бизнисмен, такође ће обезбиједити 1,75 милијарди фунти за улагање у енглеског фудбалског премијерлигаша.

У саопштењу је Челси прецизирао да се очекује да ће продаја бити завршена до краја маја, а за преузимање је потребно одобрење енглеског фудбалског савеза и британске владе, наводи BBC.

Боили је 46-годишњи амерички бизнисмен њемачког поријекла који је један дио живота провео и у Енглеској. Има 27 одсто акција у Лос Анђелес Лејкерсима, а у свом пословном царству има и дионице бејзбол екипе Лос Ангелес Доџгерс и WNBA екипе Лос Анђелес Спаркс.

Према Форбсу је "тежак" 4,5 милијарде долара, а осим на спорт, његово пословно царство је раширено на бројне друге гране попут некретнина, медија, развоја рачунарских игрица, индустрије хране...

Занимљиво  је да је је још 2019. године понундио сличну суму Роману Абрамовичу за куповину Челисија, али руски олигарх је тада одбио понуду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана