Српски кошаркаши данас путују на Европско првенство: Полетите ка злату

Г.С.
Српски кошаркаши данас путују на Европско првенство: Полетите ка злату

ПРАГ - Пет година прошло је од посљедњег кошаркашког првенства Европе, а 41. издање почиње данас и трајаће до 18. септембра.

Србија као вицешампион Старог континента има тежак задатак да остане у врху, јер је пољуљана након лошијих издања која су почела на Свјетском првенству 2019. године у Кини, затим се наставила током квалификационог турнира за Олимпијске игре 2021, када на домаћем терену није изборена виза за Токио, као и неколико лошијих партија током квалификација за СП. Србија је често мијењала селекторе. Послије Мундобаскета у Кини Александра Ђорђевића, који је донио сребро 2017. наслиједио је Игор Кокошков, чија је епизода у “орловом гнијезду” била врло разочаравајућа.

Играче сада предводи искусни вук Светислав Пешић, који ће поново покушати да нападне медаљу. Посљедње европско злато освојено је управо са Пешићем на кормилу, сада већ далеке 2001. године у Истанбулу, а годину касније покорен је свијет у Индијанаполису. Послије тога услиједио је сушан период, накратко прекинут сребром 2009. на ЕП, да би се Србија вртила у врх 2014, такође сребром на СП који је овјерила на ОИ двије године касније. Сада су неки нови момци на сцени уз неколицину оних који знају тежину медаље око врата, али и колико је тешко бреме очекивања на ногама и рукама.

Данас на програму

Шпанија - Бугарска (13.30), БиХ - Мађарска (14.30), Турска - Црна Гора (16.15), Словенија - Литванија (17.15), Белгија - Грузија (19), Француска - Њемачка (20.30).

Репрезентација такмичење започиње против Холандије, а затим ће услиједити мечеви са домаћином Чешком, Финском, Израелом и Пољском. Прве четири екипе на табели избориће наступ у осмини финала. “Орлови” су апсолутни фаворит за освајање првог мјеста у групи и тешко је очекивати од било које екипе да их може угрозити. Без обзира на неиграње Богдана Богдановића и Милоша Теодосића, Пешић на располагању има респектабилан тим предвођен двоструким узастопним најбољим кошаркашем НБА лиге Николом Јокићем, који ће дефинитивно бити прва виолина. Када се томе додају имена прекаљених евролигашких асова попут Василија Мицића, Владимира Лучића, Николе Калинића и Марка Гудурића, јасно је да су “орлови” међу главним фаворитима за освајање медаље на никад квалитетнијем Евробаскету, на којем се окупио велики број НБА асова из свих земаља. Србија је показала снагу остваривши двије велике побједе против Грчке и Турске у квалификацијама за Свјетско првенство. Било је слабости у игри Пешићевих изабраника, али су некако успјели све то да преброде и дођу до битних тријумфа који их изостављају у игри за Мундобаскет, а с друге стране драстично поправљају самопоуздање пред нове велике битке.

Судије

Правду на Евробаскету дијелиће 44 арбитра која стижу из 26 држава. Највише представника имају Италија и Леотнија по четири, док ће Србију представљати Александар Глишић, а БиХ Адемир Зураповић.

На посљедњем обраћању медијима пред полазак у Праг Марко Гудурић је рекао да су очекивања највећа могућа, а Пешић је такође, додуше, између редова поручио исто.

- Сви нас гледају кроз призму једног, другог, трећег МВП-ја, да смо бивши светски, европски шампиони. То је велика ствар. Ми смо репрезентација која је на окупу укупно два месеца, није клупска сезона. Морамо да гледамо позитивне ствари и да поправљамо све што можемо. Све је могуће, ако желимо и ако имамо добру концентрацију. Имамо добре играче са искуством, а ако нам се укаже прави пут, прихватићемо га - рекао је искусни вук, који је синоћ требало да саопшти коначан списак од 12 играча који путују на ЕП.

Распоред Србије

Прво коло: Србија - Холандија (2. септембар - 21 час), друго коло: Србија - Чешка (3. септембар - 17.30), треће коло: Србија - Финска (5. септембар - 21), четврто коло: Србија - Израел (6. септембар - 21), пето коло: Србија - Пољска ( 8. септембар - 21).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана