Срђан Граховац, фудбалер у Астану за Глас Српске: Балканска екипа ме дочекала као брата

Данијел Радујковић
Срђан Граховац, фудбалер у Астану за Глас Српске: Балканска екипа ме дочекала као брата

Бањалука - Након што промијене тим, а поготово државу у којој играју, већини фудбалера обично треба одређено вријеме да се привикну на нове услове, али не и момку из Бањалуке Срђану Граховцу (24), који као да је годинама у Астани, а не тек шездесетак дана.

Он се средином марта из Аустрије преселио у Казахстан и за мање од два мјесеца је показао да ће бити одлично појачање. Клуб је за то вријеме забиљежио шест побједа и реми, а Граховац је на шест утакмица које је играо постигао три гола и уписао двије асистенције. Посљедњи погодак дао је у самом финишу дербија против Каирата и донио бод својој екипи, која је прва на табели.

- Генерално могу бити презадовољан учинком, који није могао бити бољи. Немамо пораза од када сам дошао, а у дербију против Каирата смо дошли до бода који у овом тренутку више одговара нама. Имамо четири бода више и меч мање, тако да смо на добром путу - истакао је Граховац.

Одлично је прихваћен у новој средини, а да се што боље снађе и уклопи помогли су му играчи са ових простора Немања Максимовић, Марин Аничић и Ненад Ерић.

- Са Аничићем сам играо у репрезентацији, ту су Ерић и Максимовић, тако да нисам имао проблема са прилагођавањем. Дочекали су ме као брата, све су ми омогућили. Балканска екипа се држи заједно, по читав дан се дружимо и идемо скупа. Такође, тренери су Бугари и причају наш језик, па нисам имао проблема ни са тим - додао је млади Бањалучанин.

Прелазак некадашњег играча Борца у Астану био је помало неочекиван, али на крају се показао као одлична одлука.

- Преговори су трајали доста дуго. Требало је времена да се договоримо Астана и ја, па два клуба. Клуб је доста радио како би ме довео, уложили су много труда. Сви су ме прихватили фино, могу бити веома задовољан. То се види на играма које пружам - истакао је Граховац.

У нови клуб је дошао као позајмљен играч, али са опцијом обавезног откупа, тако да би у Астани требало да остане до 2020. године.

- Амбиције су нам да освојимо титулу, али основно је да изборимо наступ у групној фази неког од европских такмичења. То није нимало лако, играо сам двије године Лигу Европе и знам какви тимови не успију да се пласирају - истакао је Граховац.

Имају све могуће услове за тај резултат, пошто се улаже доста новца у фудбал, али и сам град, који је једно велико градилиште.

- Град је фасцинантан, а све је изграђено у протеклих десет до 15 година. Од јуна до септембра овдје се одржава свјетска манифестација "Експо" и све је у знаку тога. Услови за рад су врхунски. Имамо затворени стадион и по зими се буквално може играти у шорцу и кратким рукавима. Недавно су постављали нову траву. Играо сам на разним подлогама, али овако нешто још нисам видио - закључио је Граховац.

Прати бивше клубове

Прије доласка у Астану Срђан Граховац је играо за Борац и Рапид, а редовно прати дешавања у овим клубовима.

- У Борцу је сада много фудбалера са којима сам играо. На правом су путу су да се врате у Премијер лигу. Одлично је што окосницу чине домаћи играчи и сматрам да Борац може тамо гдје му је и мјесто, у врху лиге. У Рапиду је турбулентна сезона. Довели су скупе играче, што иначе не раде. Дошло је до промјене тренера и спортског директора, све се одразило на резултате. Међутим, пласирали су се у финале Купа, па могу до трофеја и евросцене - рекао је Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана