Срђан Бабић, дефанзивац Алмерије за "Глас Српске": Онемогућили смо Барселону да игра своју игру

Дејан Кондић
Foto: ГС

АЛМЕРИЈА - Шпанија не вјерује својим очима. Пиринији брује о највећој побједи (1:0) у историји "мале" Алмерије над лидером првенства, моћном Барселоном. Одбраном "црвено-бијелих" командовао је Срђан Бабић.

Имали су Каталонци идеалну ситуацију послије ремија у мадридском дербију и могућност да оду на огромних 10 бодова предности у односу на Реал Мадрид, али је екипа Ћавија Ернандеза положила оружје у Алмерији. Зауставио их је један Бањалучанин, уз помоћ најближег сарадника Родрига Елија. 

Други најјачи напад лиге је "укочен", екипа која је на 22 утакмице постигла 45 голова. 

Паклена тројка Роберт Левандовски - Феран Торес - Гави, плус Рафиња у другом дијелу, нису се видјели поред одбрамбеног зида домаћих. 

У разговору за "Глас Српске" некадашњи фудбалер Борца и Црвене звезде открива како је стопирана навала од које стријепе цијели Пиринеји и Европа. 

- Ово је највећа побједа, не само ове сезоне, него у цијелој историји клуба. Мислим да је ово први пут у 90 година постојања Алмерије да падне Барселона. Величанствен успјех. Онемогућили смо их да играју њихову игру, која им одговара. Изабцили смо их из зоне комфора. Знамо да су најопаснији када кроз пас долазе до шанси, када "боцкају" лопту преко задње линије. Сви им се убацују из другог плана, бекови поготово, нон-стоп су у 16 метара. Одсјекли смо им ту пас игру и натјерали да преко центаршутева долазе до шансе. Наравно, то нама одговара, јер смо доминантнији у том сегменту игре. Упутили су преко 40 центаршутева, али смо успјели све то да анулирамо. Није било нимало лако, али одиграли смо сјајно - истакао је Бабић. 

Каталонци су у последњих пола сата утакмице извршили готово потпуну опстаду домаћег гола, међутим без успјеха. 

Поуздани дефанзивац приближио нам је како су изгледали дуели против једног од најбољих шпицева данашњице, Пољака Левандовског.

- Велика је борба била са Левандовским, али били смо опрезни и када су у питању остали играчи, који се придодају ту. Рафињу су чували за то друго полувријеме. Имали су јасну идеју, али смо их осујетили. Добро смо се спремали претходних девет дана и тај рад нам је доста помогао да анулирамо њихове врлине. Што се тиче самог Левандовског знали смо све о њему, како се креће, како напада лопту. Добро смо га Родриго Елија и ја затворили. Они стварно доста завсе од њега и његове игре. Не осјећају се пријатно кад не разиграва саиграче, кад нема лопту у ногама. Баш је незгодан играч, "намазан". Уколико му се остави минимално простора у стању је да то казни. Мада он сам себи и креира простор, може финтом једном да те се ослободи, остане сам, одличан нападач, толико година траје, али, ето, успјели смо да га сачувамо - поносно је нагласио Бабић. 

Поред поготка који је за домаће постигао Ел Билал Туре, на крају се испоставило да је Алмерија била ближа другом, него Барселона првом голу, пошто је у судијској надокнади времена Адријан Ембарба сам истрчао пред Тер Штегена, али је сјајни Нијемац одбранио зицер и још неколико минута оставио свој тим у игри.

- Искрено, свеједно је да ли је 1:0 или 2:0, битно је да се побјеђује. Три бода су најбитнија, поготово сада, јер су све екипе са дна почеле да се буде и побјеђују. До самог краја чека нас "пакао" у борби за опстанак у лиги. Од неког деветог, десетог до 19. мјеста, тимови су у неких седам бодова. Двије побједе те дижу горе у борбу за Европу, а два пораза те бацају у зону испадања из лиге. Биће лудило до самог краја сезоне, али ми вјерујемо у себе - поручио је Бабић. 

Одлични дефанзивац био је дио тима Србије на Мундијалу у Катару. Пред "орловима" су сада квалификације за предстојеће Европско првенство, које почињу у марту. Бабић поручује да ће дати свој максимум да се поново наметне селектору Драгану Стојковићу. 

- Даћу све од себе да заслужим позив у национални тим. Прошло је доста времена од Мундијала. Болна је то тачка, нисам ни са саиграчима из репрезентације причао о томе. Међути, живот иде даље, окрећемо се квалификацијама за Еуро. Оставићемо све да се након 20 и "кусур" година нађемо на том такмичењу - закључио је Бабић.

Левандовски пропушта "Ел класико"

Елиминација у Лиги Европе, други пораз у Примери…Тешка недјеља је иза Барселоне. Но, лошим вијестима као да нема краја за тренера Каталаонаца Ћавија. Неуспјех у Алмерији са собом је узео и "жртву". 

Роберт Левандовски се повриједио током утакмице у Андалузији те ће пропустити предстојећи "Ел класико" у Купу Краља. 

Пољак је упркос нелагодности коју је осјетио у задњој ложи лијеве ноге током окршаја у 23. рунди ипак успио да одигра меч до краја, али је потврђено да се ради о повреди која ће захтијевати до 14 дана паузе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана