Срце боксерске легенде престало да куца: Инспирацију пронашао у Београду

Nova.rs
Срце боксерске легенде престало да куца: Инспирацију пронашао у Београду

Ричи Сандовал, чувени амерички боксер, преминуо је у 64. години.

Сандовал је као 18-годишњак дошао у Београд гдје је учествовао на Свјетском аматерском првенству и заузео треће мјесто.

Но, иако је у Београду остао без титуле првака свијета, бронза га је инспирисала да настави да напредује, па је убрзо прешао у професионалце, гдје је у новембру 1980. савладао Ђерарда Педрозу.

Тај тријумф био је први од укупно 29 везаних, у склопу којих је против Џефа Чендлера 1984. године стигао до титуле првака свијета у WБА организацији, у мечу који је остао упамћен по томе што је Чендлер по први пут у каријери завршио у нокдауну.

Још два пута је успијевао да одбрани титулу, а планетарну славу стекао је борбом против Карденија Уљое, борца из Чилеа. Улоа је успио Сандовала да баци на под снажним ударцем у трећој рунди, због чега је озлоглашени диктатор Аугусто Пиноче, одговоран за смрт преко 40.000 људи, наводно скочио са столице.

То као да је изнервирало Сандовала – услиједио је бруталан одговор и нокату у осмој рунди.

Посљедњу борбу имао је 3. марта 1986. године, када је био натеран од стране WБА да се бори како би задржао титулу, иначе му је пријетило одузимање.

Но, проблеми са тежином довели су до тога да је пар дана прије борбу са Габијем Канизалесом живио само на води, па је, оборен таквим ударом на тијело, чак четири пута доживио нокдаун, због чега је меч прекинут.

Но, ту није био крај драми – Сандовал је прво осјетио несвјестицу, потом је престао да дише на три минута, а када су га повратили, пребачен је у болницу гдје је утврђено да је доживио повреду мозга због чега је подвргнут хитној операцији. Због тога је био принуђен да оконча каријеру.

А њу је завршио са скором 29 побједа и једним поразом.

Није саопштен узрок смрти, преноси Нова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана