Србин био дио Супербоул спектакла, могао да донесе титулу Синсинатију

б92
Foto: принтскрин

Побједом у Супебоулу против Синсинатија резултатом 23:20, Лос Анђелес Ремси су освојили титулу у најпопуларнијем америчком спорту, а тиме су и растужили једног члана стручног штаба Бенгалса који води поријекло из Србије.

Стивен Радичевић, директор је скаутске службе Синсинатија и један од најзаслужнијих за склапање коцкица тима који је све изненадио и дошао на корак од освајања сензационалне титуле.

Иако зна тек неколико ријечи на српском, Радичевићеве везе са Србијом су веома јаке.

Породица његове мајке води поријекло из Србије, а његов прадеда је некада у Београду држао ресторан.

Током Другог свјетског рата, породица се иселила из Србије и отишла за Америку гдје се настанила у Милвокију.

Радичевићи и данас живе у Милвокију гдје држе српски ресторан "Три брата" који је основао 1956. Милун Радићевић, Стивенов прадеда.

Ресторан данас воде његова унука Милунка Радичевић и Стивенов стриц Бранко, а то је постало култно мјесто српске заједнице.

"Три брата су постала уточиште за све Радичевиће и Марковиће, што је девојачко презиме наше бабе и сви који су долазили у Америку, одатле су почињали свој живот овде", речи су Милунке које стоје на сајту популарног ресторана.

Стивен је Србију за сада посјетио само једном када је са супругом дошао у Београд, у периоду прије пандемије, а у разговору за Спорт Клуб је рекао да је био одушевљен и да планира поново да дође јер му се свидио град, храна и људи.

Што се Стивенове каријере тиче, од малих ногу је према сопственом признају био "инфициран" америчким фудбалом којим се бавио и као играч.

Стигао је до престижног колеџа УЦЛА, али га је повреда леђа натерала да заврши каријеру. Тада је одлучио да постане скаут и добио је прилику да то ради на колеџу на којем је играо.

Послије три добре сезоне, стигао је позив из НФЛ-а и 2012. године постаје дио Бенгалса.

Иако је био дио екипе током неколико ужасних година, све је почело да се склапа у последње две сезоне.

Ни њему ни сарадницима није било тешко да са прве позиције на драфту одаберу Џоа Бароуа, квотербека какав се појављује једном у неколико генерација који је био кључна карика у стварању тима који је дошао на корак до титуле.

Међутим, било је помало рискантно, када су годину дана касније одабрали Џамара Чејса, хватача који је на колеџу бриљирао у тандему са Бароуом, јер су сви били убеђени да морају да ријеше неке много критичне позиције.

Чејс је ове године свима показао да греше и добио призање за најбољег офанзивног рукија сезоне. Један од најбитнијих шрафова био је дефанзивац Треј Хендриксон.

Иако су многи били скептични, Радичевић је са својим љдуима проценио да би био идеално појачање и довели су га из Њу Орлеанса.
Играч којем су прогнозирали да ће бити само чудо од једне сезоне које је профитирало од елитних саиграча, постао је стуб дефанзиве Бенгалса.

Ако би се причало о погоцима, онда би Радичевић и екипа могли да добију посебно признање за избор шутера.

Реткост је у НФЛ да се пик на драфту троши на играча на тој позицији у високим рундама, а често се и бирају ван драфта, али је према ријечима Радичевића, скаутскии тим одлучио да се клади на њега.
Оно што је млади Еван Мекфирсон урадио ове године, нарочито у плеј-офу где је изједначио рекорд свих времена по броју погодака са легендарним Адамом Винијатеријом, показала је визију скаута Синсинатија.

Бенгалсима је мало фалило да дођу до сензационалне титуле већ ове године, али ова екипа прављена је на дуге стазе, младо језгро има потенцијал да доминира у наредних неколико сезона.

Радичевић је својим сјајним осjећајем и радом дао значајан допринос сјајној сезони Синсинатија, а чини се да је пред потомком породице српских исељеника свијетла будућност, преноси nova.rs

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана