Спуштена завјеса на Мале олимпијске игре: Школарци су украс Српске

Душан Репија
Спуштена завјеса на Мале олимпијске игре: Школарци су украс Српске

БАЊАЛУКА - Кроз Мале олимпијске игре Републике Српске, највеће школско такмичење, прошле је више од 60.000 ученика основних и средњих школа, а пехаре су подигле 64 екипе.

Након спуштања завјесе на такмичарску сезону у овој школској години, у Министарству породице, омладине и спорта презадовољни су током, али и завршницом такмичења. Борба за сваку лопту, поен, трка са штоперицом... Школарци су дефинитивно украсили терене широм Српске и још једном показали да су ови простори непресушан извор талената. Доказа за то је много, а они са којима се увијек дичимо су шампион свијета у џуду Немања Мајдов и најбоља одбојкашица планете Тијана Бошковић. И они су као школарци прошли кроз систем Малих олимпијских игара које нису одржане минуле двије године због епидемије вируса корона. Ипак, нови почетак био је више него успјешан.

- Ученици и наставници су превазишли наша очекивања. Ушли су у такмичење са много више ентузијазма, жеље, воље, а атмосфера на утакмицама била одлична. Заиста смо презадовољни, нарочито чињеницом да је кроз систем такмичења прошло више од 60.000 ученика који су имали прилику да искушају своје способности - истакла је министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић.

Из године у годину пројекат је растао и развијао се. Данас се ученици такмиче у кошарци, одбојци, рукомету, малом фудбалу, атлетици, спортској гимнастици, шаху и џуду. Пливање је уведено као експерименталан спорт само у граду Бањалуци и показало се као врло успјешно, а у ресорном министарству се надају да ће пливање у скорије вријеме бити и девети спорт у оквиру МОИ РС.

- Спорт пружа много више могућности од друштвених мрежа и овај пројекат, који реализујемо готово двије деценије, је и замишљен тако да дјецу кроз спорт научи дисциплини, посвећености, тимском раду. Уз те вјештине знатно је лакше савладати изазове с којима се сусрећете у животу - каже Давидовићева.

Ово такмичење одвија се под слоганом “брже, више и јаче”, а учешће побједника на европским и свјетским школским такмичењима говоре у прилог томе да све иде правим путем.

- Захваљујући подршци Савеза са школски спорт Србије, Република Српска је постала пуноправна чланица Свјетске асоцијације школског спорта те ћемо бити домаћини Европског школског првенства у одбојци, што сматрамо великим признањем за досадашњи рад и труд. Признање је добила и наша колегиница Горица Билак Моцоња, која је годинама вриједно радила на пројекту МОИ РС, а њен труд је препознала и Европска федерација школског спорта која ју је именовала за спортског директора. То је велики успјех за Горицу али и за Српску - закључила је Давидовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана