Спринт отвара СП у рафтингу: Врбас одушевио све такмичаре

Дарко Драгичевић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Више од 400 такмичара из 20 земаља одмјериће умијеће и снагу на буковима Врбаса у наредних пет дана током трајања Свјетског првенства у рафтингу.

Судећи по изјавама на тренинзима и на самој стази, рафтери једва чекају старт првих трка. Ријеком Врбас и организацијом су били одушевљени.

- Једва сам чекала да уђем у воду која је предивна. Никада раније нисмо били на рафтингу овдје. Ово је наш први пут на интернационалном рафтинг догађају, тако да смо веома узбуђени - каже капитен женске репрезентације Сједињених Америчких Држава Саманта Бароне.

Истовремено у словеначком тиму истичу да су на Врбасу већ годинама као на домаћем терену.

- Ово је нама скоро домаћи терен, знамо јако добро све, ту смо да пробамо неке нијансе. Што се тиче очекивања, ми ћемо да одрадимо, као и увијек, добро, како знамо, али видјећемо каква ће бити конкуренција. Словенија је увијек била у топ пет фаворита за освајање медаља, чак и међу три. Организација је ОК. 

Ријека као и увијек је добра. Видјећемо како ће све на крају бити - каже Јан Авсеник, капитен репрезентације Словеније пред старт такмичења.

За поједине такмичаре ово ће бити деби на међународној сцени.

- Узбуђени смо јер ријека изгледа невјероватно, кањон је предиван. Ово је наше прво првенство тако да смо пресрећни што смо дио овога - рекао је Новозеланђанин Сли Ларкомб.

На крају, веома задовољни виђеним биле су и судије на Свјетском првенству. 

Један од најстаријих је Милан Ловренчич, ИРФ судија из Словеније.

- Био сам на свим свјетским првенствима, осим у Еквадору и у Аргентини, али вам могу рећи да је Врбас једна од најљепших ријека. Од почетка па до данас примјећујем да је ријека чиста и спремна за људе који долазе и као туристи и као такмичари. Једном сам и сам био присутан кад смо чистили обале ријеке. Морам нагласити да скидам капу организаторима, свим пријатељима који долазе да виде ово такмичење и медијима што прате овај догађај - рекао је Ловренчич, који је своју каријеру почео управо на првом Свјетском првенству 2009. године.

Програм

Првог дана такмичења у 11 часова наступиће екипе у дисциплини спринт. Од 13 часова биће такмичења у дисциплини Х2Х и то у конкуренцији Мастер и репрезентације до 19 година. Свечано проглашење побједника је у 20 часова. У петак су трке Х2Х у осталој конкуренцији, а у суботу је слалом, док је недјеља резервисана за спуст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана