Спортски догађаји који су обиљежили 2021. годину: Стојковић херој Србије

Дарко Пашагић
Спортски догађаји који су обиљежили 2021. годину: Стојковић херој Србије

БАЊАЛУКА - Спортску 2021. годину у Србији, уз Новака Ђоковића, обиљежили су селектор фудбалске репрезентације Драган Стојковић, НБА кошаркаш Никола Јокић и они који су на Олимпијским играма у Токију стигли до одличја, али сигурно да је највећи херој Пикси.

 

Он је национални тим Србије преузео почетком марта и у екипу унио мир и добру атмосферу, па су играчи у више наврата са много ентузијазма послије успјешних квалификација обећавали напад на добар резултат у Катару. И пред одлучујући сусрет квалификација против Португалије у Лисабону Стојковић је био оптимиста и није погријешио. Иако је ривал повео, “орлови” се нису предали, већ су успјели не само да изједначе преко Душана Влаховића, него и да чаролијом Александра Митровића дођу до потпуног преокрета и пласмана на Мундијал.

Члан Денвера Никола Јокић показао је сав раскош свог талента и изабран је за најкориснијег играча лигашког дијела сезоне НБА лиге. Милвоки Бакси савладали су Феникс Сансе у шест утакмица, освојили финале и прву титулу послије пола вијека, а Грк Јанис Адетокумбо проглашен је за МВП-ја финала.

Црвена звезда је пласманом у осмину финала Лиге Европе направила највећи успјех послије освајања Лиге шампиона 1991. године, док је Партизан обезбиједио пласман у шеснаестину финала Лиге конференција, гдје ће играти против прашке Славије.

Очи спортске јавности су биле упрте и у Токио, гдје су одржане Олимпијске игре, које су на распореду требале да буду 2020. године, али је пандемија вируса корона била јача. Србија је освојила девет медаља, а злата су припала теквондоисткињи Милици Мандић, каратисткињи Јовани Прековић и ватерполистима. Сребрни је био стријелац Дамир Микец, а бронзу су узели теквондоисткиња Тијана Богдановић, стријелац Миленко Себић, рвач Зураб Датунашвили, баскеташи 3џ3 и женска одбојкашка репрезентација. Јунаци Игара били су амерички пливач Кејлеб Дресел са пет златних медаља и два нова свјетска рекорда, италијански спринтер Ламонт Марсел Џејкобс тријумфом на 100 метара, Јамајканка Илејн Томпсон-Хера одбраном оба спринтерска злата, на 100 и 200 метара.

На међународном нивоу годину су обиљежили фудбалери Челзија и Италије, који су постали клупски, односно репрезентативни шампиони Европе, одлазак Лионела Месија из Барселоне послије 17 година и његово прво славље са репрезентацијом Аргентине на Копа Америци, трансфер Кристијана Роналда, тријумф Холанђанина Макса Ферстапена у “формули 1”, али и крај каријере седмоструког шампиона свијета у мотоциклизму Валентина Росија.

Један од највећих играча голфа икада, Тајгер Вудс, доживио је саобраћајну несрећу у Лос Анђелесу крајем фебруара. Петнаестоструки шампион завршио је са вишеструким преломима ноге и скочног зглоба и преживио је само захваљујући огромној срећи.

Брејди и Словенци

Рекорд у 2021. години поставио је НФЛ играч Том Брејди. Легендарни квотербек освојио је своју седму титулу у Супербоулу у првој сезони са својим новим тимом Тампа Беј Баканирсима. Словеначки бициклисти су наставили да бриљирају. Тадеј Погачар је постао најмлађи бициклиста који је два пута освојио Тур де Франс, а Примож Роглич је побиједио на шпанској Вуелти трећу годину заредом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана