Спортски директор “црно-бијелих” Ивица Илиев за “Глас Српске”: Партизану нико није забранио да освоји ТИТУЛУ!

Дејан Марић
Спортски директор “црно-бијелих” Ивица Илиев за “Глас Српске”: Партизану нико није забранио да освоји ТИТУЛУ!

Партизану ће једина препрека на путу до титуле бити терен, не политика. Уз ВАР нема лажи и преваре. У српском фудбалу тренутно све функционише како треба. Нашим навијачима обећавам да ћемо у 2022. бити још одлучнији и посвећенији. Звездиним присталицама желим здравље и пословни успех, али нека се не надају првом месту.

Овако би могао да гласи сиже интервјуа спортског директора “парног ваљка” Ивице Илиева за “Глас Српске”, у којем је причао о најуспјешнијој јесени у клупској историји, изазовној 2022. години, предстојећем прелазном року, биткама на три фронта, искораку српског фудбала...

Црвена звезда је суверено владала Србијом у протекле четири године. Па ипак, Партизан је актуелну кампању почео одлучан у намјери да прекине низ “најљућег” ривала. И добро му иде. Ученици Александра Станојевића први дио сезоне су окончали на трону, пет корака су испред “црвено-бијелих” и, с обзиром на све приказано, имаће лијепу шансу да на прољеће прекину пост.

Навијачи Партизана воле да кажу да је Звезда миљеница актуелног режима и да, док је он на власти, “црно-бијели” не могу бити шампиони. Илиев није желио да се упушта у политичке приче, али је јасно поручио да пред клубом не постоје опструкције такве природе.

- Политичке теме ме не интересују. Бавим се само својом екипом и тиме како игра. И с те стране сам презадовољан. Нема разлога да не будемо шампиони ако то заслужимо на терену. Били смо 2017. Бићемо опет. Све у српском фудбалу тренутно функционише како треба, тако да нема разлога за бригу - рекао је Илиев.

ГЛАС: Партизан годинама није био у позицији да на полусезони буде лидер, уз солидну бодовну залиху. Колико сте задовољни урађеним?

ИЛИЕВ: Презадовољни смо. Увек је лепо бити на врху. Угодно се осећамо. С друге стране, још лепше је када знамо да смо по седми пут презимили у Европи. Уз то, и у Купу смо у игри за трофеј. Кад се погледају резултати, долазимо до сазнања да је иза нас најбоља полусезона у историји клуба. Ништа то неће значити ако не наставимо овим путем и сезону не окончамо на овом нивоу. Циљ је да у најмању руку будемо први у првенству. Даће Бог да направимо даљи искорак у Европи. Имамо шансе на сва три фронта.

ГЛАС: Партизан има најбољи напад лиге, најбољу одбрану, пет бодова вишка... Бројке показују да сте издоминирали.

ИЛИЕВ: Све ово је талично. Нема много тога да се дода. Мени је драго да је све то пренесено и у Европи. Колико год да је домаће првенство најбитније, ја сам неко ко воли да се докаже и на европским оквирима. То је оно што даје реалну слику и вредност клуба. Кад испод свега наведеног подвучемо црту, можемо бити презадовољни.

ГЛАС: У чему је највећа снага овог тима?

ИЛИЕВ: То је баланс. Од најбољег могућег тренера до микса младости из наше академије, преко врхунских странаца и домаћих играче који праве ту равнотежу. Имамо све у клубу. Организација је на максималном нивоу. Слагалица је посложена како треба. све коцкице су на свом месту и свако доприноси онако како треба.

ГЛАС: Колике заслуге иду на рачун тренера Александра Станојевића?

ИЛИЕВ: Највеће заслуге иду њему. Он је благо Партизана, показатељ да је у сваком спортском систему тренер главна карика. Струка је та која прави разлику и извлачи максимум из екипе. Александар то ради. Јер, ако немате врхунског тренера, квалитет осталих структура клуба не може да дође до изражаја.

ГЛАС: Хоће ли се Партизан појачавати у зимском прелазном року?

ИЛИЕВ: Наравно да увек гледамо тржиште. Али, имамо квалитетну екипу, попуњене су све позиције. Можда евентуално на једном месту у тиму да појачамо конкуренцију. У сваком тренутку желимо да имамо најбољу могућу екипу и да никада не зависимо од једног играча. До краја сезоне свака утакмица нам је финале. Нема коцкања.

ГЛАС: У прошлости сте знали да најављујете трансфер-бомбе. Хоће ли их бити овог пута?

ИЛИЕВ: Било их је много до сада, али не можете на сваких шест месеци да доводите бомбе. То су играчи који праве разлике. Имамо три странца са невероватном статистиком. Од 76 наших голова, они су постигли 38. Тиме показују да су стварно бомбе. Тренутно не видим простор за довођење таквог типа играча. Када један оде, онда да. Али, они сигурно остају.

ГЛАС: Да ли би можда Срђан Мијаиловић, бивше Звездино дете, могао да буде бомба прелазног рока? Медији га већ дуго повезују са Партизаном.

ИЛИЕВ: Не бих говорио о именима. За једну дефицитарну позицију у екипи имамо пет, шест кандидата. Видећемо који су следећи кораци. У наредних петнаестак дана бисмо све требало да решимо.

ГЛАС: Просјечна посјета у Хумској није ни међу десет највећих на простору Балкана. Колико је битно да се навијаче врате на стадион и помогну екипи у јуришу на титулу?

ИЛИЕВ: Верујем да смо при крају јесење полусезоне почели да добијамо већу навијачку подршку. Нашим присталицама сам захвалан на томе. Разлог слабије посете мени није познат. Стварно не знам зашто је то тако. Али, резултати су ти који покрећу људе и ситуацију окрећу наглавачке. Осећа се промена, заједништво, буђење навијача. Апелујем зато да у другом делу сезоне та подршка са трибина буде на много вишем нивоу.

ГЛАС: Шта навијачима Партизана можете обећати у 2022?

ИЛИЕВ: Само да ћемо бити још одлучнији, посвећенији. Покушаћемо да ниво на којем смо сада подигнемо за степеницу или две, да будемо за барем нијансу квалитетнији. Јер, сада ће сви играчи проћи Станојевићеве припреме. А после његових припрема сваки играч постаје још бољи. Битно је и да екипа остаје на окупу. Тај континуитет ће нам помоћи да будемо још моћнији. Зато бих навијаче замолио да још јаче буду уз екипу, јер јој је то потребно у овом тренутку.

ГЛАС: Какву поруку бисте послали навијачима Црвене звезде у години пред нама?

ИЛИЕВ: Желим им све најбоље. Да у 2022. буду здрави, а имају успеха на пословном плану, али нека рачунају да ће Партизан бити први.

ГЛАС: За крај, како ће репрезентација проћи на Свјетском првенству у Катару?

ИЛИЕВ: Предосећам историјски успех. Имам јак осећај да ћемо бити барем у нокат фазу. После све зависи и од жреба, срећних и несрећних околности. Али, верујем да можемо проћи групу. Ова репрезентација је то свиме заслужила.

Пикси све преокренуо

ГЛАС: Српски фудбал је кренуо крупним корацима напријед. И Партизан и Црвена звезда су презимили у Европи, репрезентација се пласирала на Свјетско првенство. Који су узроци овог искорака?

ИЛИЕВ: Репрезентативно, то је долазак на клупу највећег српског играча свих времена Драгана Стојковића. Он је наше највеће име и ауторитет. Све је преокренуо. Пиксијев долазак утицао је и на савез, погледе на фудбал, нашу лигу. Последица свега је да и Партизан и Звезда и други клубови играју бољи, лепши, модернији фудбал. Остаћемо на 11. позицији ранг-листе најбољих европских лига. То је незабележено. С поносом можемо рећи да ћемо од сезоне 2023/24 имати два клуба у Лиги шампиона, једног као директног учесника те врло вјероватно три тима у групној фази европских такмичења. Нестваран податак.

ВАР

ГЛАС: Да ли је увођење ВАР технологије побољшало регуларност Суперлиге?

ИЛИЕВ: ВАР је можда и најбитнија ставка. Не кажем да је било намера да одређени људи чине грешке. ВАР се одавно у Европи показао као право решење. Смањује се шанса за грешку и сви имамо једнаке изгледе. Ситуација је сада много чистија. Нема лажи, нема преваре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана