Спортске игре младих у Сплиту: Титуле отишле у Бијељину и Брчко (ФОТО)

Приредио: Дарко Драгичевић
Спортске игре младих у Сплиту: Титуле отишле у Бијељину и Брчко (ФОТО)

СПЛИТ - Плазма Спортске игре младих, највећа спортско-аматерска манифестација у Европи, окупила је на завршном такмичењу 824 шампиона из четири земље који су се такмичили у 10 дисциплина.

Највише пажње привукла су такмичења у малом фудбалу за дјечаке и дјевојчице гдје су титуле отишле екипама из Републике Српске. Тако је побједник турнира за дјевојчице Радник из Бијељине, док је у конкуренцији дјечака најбоља била екипа Пирометал из Брчког.

Ништа мање узбудљиво није било ни на одбојкашким теренима гдје су сребро одвојиле дјевојчице из екипе Црвена звијезда Обудовац. У такмичењу у одбојци на пијеску славила је екипа Токи и Шоки која је у финалу била боља од Д&Д, а у мушкој конкуренцији најбоља је била екипа из Словеније, Валентин Предан и Петер Брегар, док су Лан Трпинц и Урбанчић сребрни.

У склопу “m:tel” Дана спорта одржана су такмичења у граничару и у атлетици. Граничар је посебно популарна дисциплина јер кроз такмичења мијешаних екипа дјечака и дјевојчица подстиче инклузију, једнакост и толеранцију. Ватрени змајчеки (Хрватска) четврти пут заредом су међународни шампиони у “Моја кравица купу” у граничару, јединствен је то резултат на играма. Екипа Пунта аренас из Чапљине освојила је изврсно треће мјесто.

Турнир у уличној кошарци Киндер Џој веома је атрактиван како за играче тако и за гледаоце. Уз подршку и гласно навијање Раднице (Хрватска) су златне, а Четворке Зеница су сребрне у женској конкуренцији. Одржане су утакмице и Пили такмичења у малом фудбалу - турнир до 12 година на којем је славила екипа Срећково јато (Србија), а екипа Лимачи Чапљина су били сребрни.

Иначе, током ове године у свим такмичењима учествовало је 328.870 малишана из четири земље који су се прво такмичили у својим регијама, затим су ишли на државна првенства и онда на завршну манифестацију. Иако су се окупили због такмичења, атмосфера на међународној завршници је била сјајна, а дјеца из Хрватске, Србије, БиХ и Словеније у Сплиту се упознају, друже, купају и с нестрпљењем очекују свечано затварање сезоне и Ол стар Спорт деј.

Такмичење у Сплиту се завршава вечерас кад је на програму Алта банка Ол стар Спортс деј. Подстицање на здрав начин живота, толеранцију, заједништво, дружење и остале добробити које се усвајају бављењем спортом Плазма Спортске игре младих обогатиће ревијалним такмичењима на којима ће професионални спортисти, функционери у спорту, амбасадори СИМ-а, спортисти и особе из јавног живота регије и Европе показати да су Игре прилика свима да кроз фер плеј и пријатељство донесу ширењу хуманости, поштовању различитости, сузбијању насиља и развоју осјећаја заједништва.

Ол стар Спорт деј почеће церемонијом проглашења нових амбасадора Плазма Спортских игара младих - Шиме Врсаљка и Александра Коларова. Програм у склопу Алта банка свечаног затварања 28. сезоне Плазма Спортских игара младих наставиће се ревијалним шаховским турниром на којем ће шаховски велемајстор Александра Димитријевић и велемајстор Зураб Азмаипарашвили, предвођени Аркадyјем Дворковичем, предсједником ФИДЕ - Свјетске шаховске организације, заиграти шах на Риви.

У оквиру богатог програма Рива ће угостити и награђивани спортско-еколошки ивент “Zero Waste - Буди дио игре - Чувајмо наш планет”. На едукативном полигону дјеца ће бити учесници међународне завршнице и још једном ће показати како спорт и екологија иду заједно.

Ревијална утакмица у граничару, једној од најпопуларнијих дисциплина Плазма Спортских игара младих, одржаће се на Прокуративама. Медитерански трг у средишту Сплита постаће поприште једне од најзанимљивијих игара коју ће заиграти СИМ амбасадори и пријатељи Игара заједно с дјецом судионицима међународне завршнице, међу којима су и Тончи Главина, министар туризма и спорта Републике Хрватске, Зоран Гајић, министар спорта Републике Србије, Матијаж Хан, министар туризма и спорта Републике Словеније, Јасна Дураковић, министар образовања и науке ФБиХ те прослављени спортисти - Барбара Матић, Андреја Лешки, Лариса Церић, Шиме Врсаљко, Александар Коларов, Мехмед Баждаревић, Предраг Мијатовић, Даријо Срна, Аитор Каранца и многи други те представници спонзора.

Подршка УЕФА

Плазма Спортске игре младих једина су манифестација у регији која је ушла у програм УЕФА фондације за дјецу, на челу с Александером Чеферином предсједником УЕФА и амбасадором игара. Све активности и такмичења од првих до финала у потпуности су бесплатна за све учеснике што укључује и превоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана