Спектакуларни All-Star sport day у Сплиту за крај 27. сезоне: Спортских игара младих

M:tel
Foto: m:tel

Coca-Cola All-Star day у Сплиту окупио је бројне фудбалске легенде, спортске звијезде, званице из политичког и културног живота који су заједно с дјецом у граду под Марјаном учествовали у промоцији спорта и спортских вриједности.

Програм је започео свечаном церемонијом проглашења амбасадора Плазма Спортских игара младих у Хрватском дому, а Даријо Срна и Немања Видић придружили су се великој СИМ породици. Насер Ал-Кхелаифи и Александер Чеферин, амбасадори Игара додијели су им плакете, а церемонија проглашења окупила је многобројне свјетске спортске звијезде, дугогодишње партнере и пријатеље Игара. Златко Вујовић додијелио је и посебно признање Александеру Чеферину за најбољег амбасадора 2023. године.

„Ова титула ми значи доста јер то радимо због деце. Игре младих раде фантастичну ствар за нове генерације, едукују их колико је важан спорт за појединца и заједницу јер промовише вредности које су важне за све. Битно је да се деца баве спортом, да се друже и деле своја искуства с децом из регије, а то је победа Спортских игара младих јер су им то и омогућиле. Мислим да је данас проблем у свету вредности и ми морамо бити ти који ће деци помоћи да буду боља него што су наше гренерације", рекао је Немања Видић након проглашења.

Даријо Срна већ је 18 година уз Игре, а од сада и као амбасадор: „Прелијепо је видјети дјецу из разних дијелова регије да се такмиче, друже и развијају нова пријатељства, то је циљ Игара. Ја ћу се потрудити да од сада будем још бољи амбасадор и да Игре проширимо по цијелој Еуропи."

Coca-Cola All-Star day наставио се ревијалним шаховским турниром на којем су најбољи шахисти Плазма Спортских игара младих у друштву Огњена Лазића, директора маркетинга Бамби а.д., Светослава Атанасова и Доре Стрезове Николове, генералних менаџера Coca-Cola HBC, спортисте Аљоше Асановића, Марија Станића и Дамјана Рудежа, амбасадора  Кистофера Хила и његове супруге Јулије Хил, Ивице Пуљка градоначелника Сплита и Антониа Кузманића замјеника градоначелника, Ениса Бешлагића и других представника спонзора одиграли ревијални меч. Симултанку на Риви одиграо је шаховски велемајстор Дармен Садакасов предвођен Аркадyјем Дворковичем, предсједником ФИДЕ – свјетске шаховске организације.

У склопу Coca-Cola All-Star day одржала су се и такмичења у најбрже растућем спорту данашњице - паделу. Насер Ал-Келаифи, предсједник Paris Saint Germaina и члан извршног одбора УЕФА-е и Звонимир Бобан заиграли су падел против Немање Видића и Мехмеда Баждаревића, који су фудбалску лопту замијенили рекетом а у динамичној утакмици побједу су однијели Ал-Келаифи - Бобан.

Плазма Спортске игре младих већ 27 година дјеци и младима пружају прилику да се такмиче у  10 спортских дисциплина, а овог пута испунили су им и сан да играју фудба са својим идолима. Алл-стар тим предводио је Александер Чеферин, предсједник УЕФА-е, који је стигао у друштву Луиса Фига, Насера Ал-Кхелаифија, Звонимира Бобана, Предрага Мијатовића, Дарија Срне, Немање Видића, Марија Станића, Естебана Ћамбиаса, Кристијана Карембеу, Аитора Царанце, Аљоше Асановића, Игора Штимца, Нише Сављевића, Марка Симеуновића, Мехмеда Баждаревића, Аркадyја Дворковића, Здравка Марића, Ведрана Дувњака и др. На селекторској клупи сједили су Зоран Богдановић, CEO Coca-Cola HBC, Здравко Марић, оснивач и предсједник Игара, те  Игор Ангеловски, фудбалски тренер. Млади фудбалери већ су претходни дан утакмицама у склопу међународне завршнице импресионирали публику, а сада и читав All-star тим. Репрезентација СИМ-а била је састављена од фудбалера и фудбалерки из Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине, а на селекторској клупи их је водио Тихомир Гудић, извршни директор Игара. Судачки двојац утакмице били су Роберто Росети, легендарни фудбалски судија свјетских и европских првенстава те Светлана Билић, најбоља фудбалска суткиња регије. Атрактивна игра, препуна голова до усијања је довела навијање на Прокуративама, а резултат је овај пут остао неријешен.

Дупком попуњене трибине и изврсну навијачку атмосферу на овом јединственом стадиону увеличали су пријатељи Игара: Лидија Брадара, предсједница Федерације БиХ, Нермин Никшић, премијер Владе Федерације БиХ, Владимир Лучић - генерални директор Телеком Србија, Давор Филиповић, министар привреде и одрживог развоја Републике Хрватске, Зоран Богдановић - CEO Coca-Cola HBC Europe, Лана Поповић, COO Coca-Cola Company, Светослав Атанасов и Дора Стрезова Николова, представници Coca-Cola HBC, Никола Никодијевић, предсједник градске скупштине Града Београда, Дејан Томашевић, бивши спортиста, Божидар Маљковић, предсједник Олимпијског комитета Србије, градоначелник Сплита Ивица Пуљак и замјеници Антонио Кузманић и Бојан Ивошевић, Зоран Гајић, министар спорта и омладине Републике Србије, Серхиy Палкин, CEO FC Shakhart Donetsk, Максyм Тимицхенко, CEO DTEK, те начелници бх општина Стјепан, Дујо, Нермин Музур, Анте Бегић и бројни други гости. Утакмица се у директном преносу могла пратити на Арена спорт, Спорт клуб и Н1 телевизијама у 12 земаља, а судионици су гостовали и у СИМ студију.

Ове су године и млади спорташи на Прокуративама одиграли утакмице Међународне завршнице Coca-Cola Cupa, а медаље су им подијелили Александер Чеферин, Звонимир Бобан, Предраг Мијатовић, Даријо Срна, Немања Видић и Марио Станић. 27. сезону на Риви је затворио Давор Божиновић, потпредсједник Владе Републике Хрватске и министар унутарњих послова. "Честитам вам на успјешној сезони и судјеловању 260.000 дјеце и младих на Играма ове године", рекао је Божиновић и угасио пламен Игара у друштву уважених гостију и спорташа.

Свјесни свог утицаја и одговорности осим промоције спортског начина живота, Игре дјецу и младе својим едукацијма потиче да се развију у одговорне појединце друштва. Плазма Спортске игре младих подржавају и многобројне свјетске и домаће институције УЕФА, ФИФА, ФИБЕ, ФИДЕ, МОО, Европска комисија, Европска унија, Олимпијски комитет Босне и Херцеговине, Кошаркашки савез БиХ, Рукометни савез БиХ, те врхунски спортисти и званичници. Од оснивања 1996. године у Сплиту за све судионике такмичења на свим нивоима су потпуно бесплатна, а до данас Игре су обогатиле животе више од 2,5 милиона дјеце и младих у Хрватској, Босни и Херцеговини те Србији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана