Спектакл какав се не памти: Астана, Бардијани и Коратек стижу у Бањалуку

Дејан Кондић
Спектакл какав се не памти: Астана, Бардијани и Коратек стижу у Бањалуку

Међународна бициклистичка трка "Београд - Бањалука" ове године биће без сумње најјача до сада јер посљедња три тима која су потврдила учешће спадају у групу најбољих на свијету. Када се помену Астана, Бардијани и Коратек, чак и они који површно прате овај спорт знају да се ради о елитним екипама које на сваку трку долазе са истим амбицијама - да побиједе.

Зато је изузетно велики успјех организатора најјаче зелени региону што ће се међу 25 екипа на старту у Београду наћи момци који бране боје ових тимова, а било би изненађење да неки од њих 22. априла из Бањалуке не обнесу мајице намијењене најбољим.

Оно што је Реал Мадрид у фудбалу, то је Астана у бициклизму - деценијама један од најбољих тимова свијета.

Побједе у упечатљивом свијетло плавом дресу биљежили су између осталих данашњи менаџер екипе, олимпијски шампион из Лондона Александр Винокуров, шампион три највеће трке на свијету, Ђира, Тура и Вуелте Алберто Контадор, италијански ас Винћенцо Нибали, те Јанез Брајковић, Фабио Ару... Данас је члан Астане један од најбољих спринтера икада Марк Кевендиш, а ту су и Винокурови насљедници Николас и Александре.

За каква год састав да се одлучи спортски сектор казахстанског тима јасно је да ће на друмовима од Београда до Бањалуке бити права атракција и у групи највећих фаворита. Манаџменти италијанских тимова Бардијани и Коратек већ су најавили да долазе у најјачим поставама јер ће им ова трка бити посљедња провјера за први велики циљ сезоне - Ђиро.

Имајући у виду да су од раније на листи четвороструки узастопни побједници Масовше, те Адрија, Тартелето, Малоја Пушбајкерс и други, јасно је да нас од 19. до 22. чека спектакл на два точка у сваком смислу. - Када вам на трку дођу овакве екипе и то без накнада за учешћ јасно је да сте урадили велики посао. Наша политика од првог издања је да ником не плаћамо да дође иако је то пракса и на највећим тркама.

Оно што можемо да понудимо су врхунска организација, гостопримство и спектакл, а без лажне скромности очигледно је да смо добри у свим сегментима чим из године у годину окупљамо јаче друштво - рекао је директор трке Владимир Куваља.

До прије неколико година било је незамисливо да стартна листа буде препуна бициклистичким алама, а сада је постало реалност.

Да подсјетимо, прва етапа трке на програму је 19. априла од Београда до Бијељине, друга је дан касније од Бијељине до Власенице која је и најтежа етапа на трци. Трећа се вози од Добоја до Приједора, а велико финале је 22. априла када ће бициклисти кренути из Новог Града, а на циљ стићи у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана