Смрт Ивице Осима растужила Јапан: Отишао је отац нашег фудбала

ГС
Смрт Ивице Осима растужила Јапан: Отишао је отац нашег фудбала

ТОКИО - Вијест о смрти легендарног фудбалског стручњака Ивице Осима потресла је људе широм свијета, а посебно се то односи на Јапан у којем је оставио и више него дубок траг.

Осим је од 2003. до 2006. године водио јапански JEF United с којим је освојио први трофеј у историји клуба, Куп Јапана. Након тога добио је прилику водити репрезентацију ове земље.

Након што је доживио тежак мождани удар, на клупи селекције Јапана наслиједио га је Такеши Окада.

Вијест о смрти Ивице Осима изазвала је велику тугу у Јапану. У овој азијској земљи славни стручњак био је посебно цијењен, преноси Кликс.

Фудбалски савез Јапана посветио је посебан текст у којем су се челници ове асоцијације опростили од Ивице Осима.

Предсједник Техничког одбора Фудбалског савеза Јапана Јасухару Соримачи поручио је да је преминуо отац јапанског фудбала и човјек којег су сви звали тата.

-Синоћ су ми јавили да је господин Осим преминуо. С њим имам много успомена. Створио је сјајну екипу за Свјестко првенство 1990. године. Направио је сјајан тим од JEF United, од репрезентације Југославије... Његова способност да схвати играче била је изврсна. Молим се за њега. За крај, пуно хвала -  рекао је предсједник Фудбалског савеза Јапана Козо Ташима.

Савјетник савеза Сабуро Кавабучи присјетио се неколико успомена с Ивицом Осимом, а открио је да је најупечатљивији момент био тренутак када се Осим пробудио из коме након можданог удара 26. новембра 2007. године.

-Прве ријечи које ми је Осим рекао након што се пробудио из коме биле су „Не желим прихватити да морам рећи хвала за подршку зато што сам на рехабилитацији“. Не могу заборавити тај његов враголасти осмијех у то тешко вријеме - рекао је Кавабучи.

Селектор репрезентације Јапана Хајиме Мориасу поручује да ће учинити све да одржи доказ да је Ивица Осим био инволвиран у фудбал ове земље. Најавио је да ће својим радом покушати да наслиједи све оно што је Осим оставио иза себе.

Од Осима се опростио и клуб JEF United којем је донио толико радости, иако се ради о условно речено мањем јапанском клубу.

-Желимо изразити дубоко жаљење због смрти Ивице Осима у Аустрији. Молимо се из срца и душе за тебе - наводи се из JEF Unitedа.

Бројни јапански медији с великом тугом огласили су се о смрти човјека којег сматрају великом легендом тамошњег фудбала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана