Славољуб Срнић, Звездин дискретни херој за “Глас Српске” открива тајну успјеха: Никоме не признајемо да је бољи!

Дејан Марић
Славољуб Срнић, Звездин дискретни херој за “Глас Српске” открива тајну успјеха: Никоме не признајемо да је бољи!

БРАГА - Никоме не признајемо да је бољи, док то не докаже на терену. Пласман у осмину финала Лиге Европе је баш велика ствар. Тренер Дејан Станковић нам даје снагу и енергију. Сваки играч Црвене звезде у сваком тренутку је спреман да да и више од максимума за овај тим.

Овако би се могао резимирати разговор са Славољубом Срнићем, дискретним херојем “црвено-бијелих”, на путу до историјског пласмана међу 16 најбољих екипа Лиге Европе.

Српски шампиони у посљедњих пет година помјерају границе, а ова јесен није изузетак. Срнић и друштво су извојевали осмину финала другог по снази континенталног такмичења, што је највећи клупски успјех након Барија и Токија. У три деценије између ових подвига “црвено-бијели” су прошли честе падове и ријетке успоне. Али, све се промијенило у посљедњих пет сезона. Владан Милојевић је ударио темеље неке нове Звезде, његовим путем је наставио Дејан Станковић, учинивши армију навијача поносним.

Па ипак, само су они најоптимистичнији очекивали овакав епилог групе Ф након жријеба који је “црвено-бијеле” спојио са врло јаком Брагом, изузетно неугодним Митјиландом и Лудогороцом, којег на стадиону “Рајко Митић” баш и не памте по добру.

За Срнића и саиграче то је био велики изазов са којим су се храбро суочили и премијеру крунисали домаћом побједом над португалским саставом. Потом су тријумфовали у Бугарској те ремизирали у Данској. Звезда је на половини пута била прва. И онда се догодила тужна, кишна београдска ноћ након које су многи посумњали у успјех. Митјиланд је с(п)ретно славио, затим добио и Брагу, па су српски прваци, који су у петом испиту по други пут узели мјеру Лудогорецу, дошли у позицију да могу испасти.

Ситуација се додатно закомпликовала пошто су Португалци у финалној бици искористили пенал и повели са 1:0. И док би неки тимови тада психолошки пали, Звезда се дигла. Јурнула је по изједначење, дошла до њега са “креча”, а затим у финишу успјешно одбила све атаке састава са “Мунисипала”. Наруку јој је ишао и реми Лудогореца и Митјиланда за крунисање сјајне сезоне у којој је освојено 11 бодова, инкасирано скоро десет милиона евра, те “набилдан” и клупски и национални коефицијент.

- Никоме не признајемо да је бољи од нас. То противник мора да докаже на терену. Није битан папир. Неки ривали можда играју офанзивније. Неки долазе из атрактивнијих лига. Али, ми смо веровали да смо најбољи, да можемо проћи групу. Та вера да смо достојни првог места нас је и гурала напред. На крају, табела све говори - изјавио је Срнић за “Глас Српске”.

Наш саговорник је одрадио велики посао у Браги пошто је у “минут до 12” ушао у стартну поставу. Замијенио је повријеђеног Његоша Петровића и у стилу неуморне радилице испунио тактичке замисли Дејана Станковића.

- Много ми је жао због Његошеве повреде. У последње време игра јако добро и заслужио је да наступи у овако важном мечу. Али, то је фудбал. Доказало се да су играчи са клупе спремни да дају и више од максимума, ускоче у тим и одраде посао. Хвала Богу све је испало добро - додао је Срнић.

Након посљедњег судијског звиждука настало је велико славље играча, чланова стручног штаба и навијача које је трајало до раних јутарњих сати.

- Јесте, славили смо. Ипак је ово историјски успех. Осмина финала Лиге Европе је баш велика ствар. Поготово у данашњем фудбалу у којем се све врти око новца. Долазимо из неатрактивне лиге, али смо доказали да нам је место у Европи. То радимо већ пет година - нагласио је Срнић.

Највеће заслуге за подвиг имају фудбалери, међутим, они увијек истичу Мистера као једнако битан фактор.

- Тренер Станковић је увек поред терена. У сваком мечу даје 200 одсто себе. Ту позитивну енергију преноси и на нас, дајући нам снагу - описао је наш саговорник.

Срнић је и прије четири године био један од Звездиних јунака пошто је постигао побједоносни гол против Келна и “црвено-бијелима” након 25 година осигурао европско прољеће.

- Меч против Келна за мене је био врло емотиван и овај у Браги је такође. Сваки успех прослављам са много емоција - закључио је Срнић.

Дајте нам Барселону

Подвигом у Браги Црвена звезда је обезбиједила миран фебруар, када је на програму плеј-оф другог по снази континенталног такмичења. У њему ће се борити трећепласирани састави из групне фазе Лиге шампиона и екипе које су заузеле друго мјесто у Лиги Европе. Друштво је уистину фасцинантно и чине га Барселона, Борусија Дортмунд, Севиља, Лајпциг, Аталанта, Порто, Зенит, Шериф, Глазгов Ренџерс, Реал Сосиједад, Брага, Лацио, Олимпијакос, Наполи, Бетис, Динамо Загреб. Један од ових састава у марту ће укрстити копља са српским прваком.

- Искрено желим атрактивног ривала. Сви тако размишљамо. Навијачи су то заслужили, да играмо са великаном и напунимо “Маракану” до задњег места. Немам ништа против да то буде Барселона - јасан је Срнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана