Скијашица Паола Магони посјетила стазу на Јахорини на којој је освојила медаљу

Tanjug
Паола Магони
Foto: Олимпијски центар Јахорина | Паола Магони

ЈАХОРИНА - Италијанска скијашица и освајачица златне олимпијске медаље у трци слалома 1984. године Паоле Магони, посјетила је у уторак Олимпијски центар Јахорина, гдје јој је приређен свечани пријем, а своју вишесатну посјета планини започела је на стази Слалом, у Рајској долини, саопштио је ОЦ.

 На конференцији за медије, уприличеној у уторак у полазној станици гондоле Пољице, директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љеванић истакао је да је Јахорину посјетила истинска историјска личност, Паола Магони, која је прије 39 година на стази Слалом учествовала у трци слалома и освојила златну медаљу на тада одржаним Зимским олимпијским играма, ’84 године.
  
- За сам почетак посете која нам је приредила велику радост обишли смо управо стазу Слалом, на којој је Паола однела најсјајније одличје у дисциплини слалома, а на којој смо јој и званично пожелели добродошлицу. Пре него смо вам се придружили у гондоли Пољице, на путу ка овамо многобројна дечица и скијаши са великим осмехом на лицима дочекали су Паолу, и то ме јако радује. Чињеница да су наши најмлађи посетиоци једнако узбуђени као ми одрасли, који смо Паолу гледали на нашим малим екранима или управо на стази Слалом, невероватна је - рекао је он.
  
 Он је затим најавио панорамску вожњу гондолом Пољице и посјету Олимпијском бару, како би се Паола детаљније упознала са планином. 

  -Управо ће Паола моћи да повуче најбољу паралелу између Јахорине некада и сада, и нестрпљив сам да чујем њене утиске. Они који воле скијање и живе овај спорт као што то чинимо ми, изузетно се лако и добро разумеју. Управо због тога су посете као што је ова толико посебне, и надам се да ће их у будућности бити све више. За сам крај, додао бих да велику захвалност у реализацији данашњег, свечаног дочека дугујем ски клубу 'Олимпик' - рекао је Љеванић.
  
 Магони се захвалила на позиву да посјети скијалишту које, како је рекла, памти по прелијепим успоменама и највећим успјесима.

-Али прије свега хвала на емоцијама које сте ми својим дочеком, овог послијеподнева, приредили. Толико сам узбуђена и емотивна да ми је чак мало тешко и да говорим. Заиста нисам очекивала овакву добродошлицу, нарочито након свих ових година. Морам да истакнем да је овај дан врло сличан дану када сам освојила златну олимпијску медаљу, што ме чини још емотивнијом. Свим срцем се захваљујем свима вама који сте ми омогућили овакав дан, јер овакав пријем, морам да истакнем, у Италији не бих имала - нагласила је она.


    
Амбасадор Италије у БиХ Марко Ди Руца рекао је да је веома задовољан јер учествује у тој предивној прослави спорта и пријатељства и да се сјећа када су га организатори цјелокупног овог догађаја посјетили у амбасади, како би му приближили детаље пројекта.
 
 -Ентузијастично сам прихватио идеју да амбасада Италије у БиХ буде дио ове иницијативе. Циљеви дјеловања наше амбасаде јесу јачање одличних односа двије земље и креација алата за унапређење социјалних компоненти БиХ и њених нових, надолазећих генерација - рекао је Руцо.
  
 Директор ски центра Бјелашница Јасмин Мехић истакао је да је лијепо бити дио те приче и да је лијепо да се види да се на Бјелашницу и Јахорину враћају велике звијезде.
 
Како је рекао, припремају велики повратак на Олимпијаду 1984 године, а да посјета олимпијске скијашице то адекватно најављује.
  
- Наредне сезоне прослављамо 40 година од олимпијаде и потрудићемо се да то буде најсјајнија годишњица до сада. Мислим да сви наши корисници и скијаши виде да сада и Јахорина и Бјелашница иду правим путем, као и да ће ускоро ови ски центри бити носиоци туризма у БиХ. Надам се да ћемо у будућности организовати још значајније догађаје, као и да ће нас посећивати велика скијашка имена попут сјајне Паоле Магони - рекао је Мехић.
  
На конференцији је говорила и секретар ски клуба "Олимпик" Едина Демировић и исказала захвалност због сјајно организованог дочека на Јахорини.

-У име ски клуба Олимпик и трећег по реду Телемах ски кампа желим да вас обавијестим да на Бјелашници тренутно бораве еминетна имена из свијета скијања попут Ивице Костелића, Кристијана Гедина и наравно Паоле Магони који преносе своје знање деци из наших ски клубова. У четвртак је заказана трка на Бјелашници и позивам вас све да нам се придружите - рекла је она.

Иако се на конференцији за медије говорило о догађајима од прије скоро 40 година, учесници исте акценат су ставили и на оне догађаје и пројекте који ће обликовати будућност дјеце.
 
Том приликом, 10 вриједних малишана, учесника акције "Хиљаду скија за нашу дјецу" добили су заслужене награде - скије.



Посjета Паоле Магони наставила се вожњом гондолом Пољице до врха планине и Олимпијског бара, током које се из њених кабина пружао сјајан поглед на формацијско скијање инструктора скијања Јахорине, који су овим чином Паолу посебно поздравили. 
 
Током вожње гондолом Пољице, директор ОЦ Јахорина, Дејан Љеванић, Паолу Магони упознао је са чињеницом да свакодневно на јахоринским стазама скија више од 9.000 скијаша, али и да, с обзиром на капацитет инсталација вертикалног транспорта од чак 31.000 скијаша на сат, на сјајно увезаним стазама нема гужве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана