Скандалозан крај историјске сезоне Формуле 1: Ферстапен шампион свијета

Танјуг
Скандалозан крај историјске сезоне Формуле 1: Ферстапен шампион свијета

Макс Ферстапен, послије велике драме је освојио шампионску титулу у шампионату Формуле 1.

Невјероватна сезона завршена је победом Макса Ферстапена у посљедњем кругу над Луисом Хамилтоном уз најбржи круг трке.

Колико драме... На три круга прије краја је Луис Хамилтон био на корак од историјске осме шампионске титуле, а онда се Латифи закуцао у зид.

Жуте заставе, возило безбједности и неколико промјена контроверзних одлука од стране дирекције трке. Скандалозно вођење ситуације у којој је прво забрањено па дозвољено обилажење возила безбједности и враћање у ред иза лидера трке.

Потом имамо један круг тркања у ком Макс Ферстапен обилази Луиса Хамилтона, фактички му отима титулу из руку и постаје први Холанђанин са титулом свјетског шампиона.

Старт трке је обиљежила сјајна реакција Луиса Хамилтона и одмах је стекао предност, потом “зарања” Ферстапен, касно кочи и Хамилтон излијеће са стазе стиче огромну предност ван граница и враћа се на прво мјесто.

Дирекција трке каже да је све било регуларно јер је Макс био превише агресиван, а потом је Луис уриједно вратио надокнађено вријеме и како су кругови одмицали тако је Хамилтон повећавао своју предност.

Убрзо Макс мијења гуме, Луис га прати и то је значило да ће Серхио Перес избити на прво мјесто. При повратку у “трку” Луис Хамилтон је дао све од себе да обиђе Переса који је био на старим истрошеним гумама, а овај пружио велики отпор.

Мало агресивније у кривинама, на “хаирпин” довољно прецизан и уз помоћ ДРС враћа позицију о Луиса Хамилтона који је на крају обишао Переса и вратио позицију 1, али изгубио 7 секунди предности над Ферстапеном.

Максу ни то није било довољно, а Хамилтон је наставио да повећава предност и већ у 33. кругу дошао до +5 секунди предности уз нови најбржи круг трке, иако је Ферстапен возио најбоља лична времена.

Услиједило је 20 досадних кругова, кругова у којим су се смијењивали људи иза водеће тројке и почело је гласање за возача дана у ком су људи масовно гласали за Кимија Раиконена поводом његовог повлачења из Формуле 1.

Хамилтон је доминирао и био на корак од освајања осме шампионске титуле, а онда се десио горе поменути скандалозни моменат у ком се дирекција трке на челу са Мајклом Масијем потпуно погубила.

Што се самог тркања тиче, Ферстапен је успјешно обишао Хамилтона и на најневјероватнији начин дошао до шампионске титуле, док је његов тимски колега због проблема морао да се повуче из трке.

То значи да је Карлос Сајнц на позицији број три одмах иза шампиона Ферстапена и другопласираног седмоструког свјетског шампиона Луиса Хамилтона.

Што се тиче поретка осталих возача, на позицији 4 се издвојио Јуки Цунода.

Па иду потом Гасли, Ботас, Норис, Алонсо, Окон, Леклер, Фетел, Рикардо, Строл, Шумахер.

Трку нису завршили Перес, Латифи, Ђовинаци, Расел и Кими Раиконен, док Никита Мазепин није ни возио пошто је заражен коронавирусом.

Ово је скандалозан крај историјске сезоне, феноменалне сезоне која је већ садржала неколико оваквих момената, али о томе ћемо неком другом приликом.

Макс Ферстапен је побједио Луиса Хамилтона и постао свјетски шампион Формуле 1 преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана