Сјеча фаворита на Евробаскету, за медаљу није довољно бити МВП

ГС
Foto: Танјуг/АП

Познати су учесници полуфинала Евробаскета, а међу њима нема екипа којима су прије турнира даване највеће шансе да освоје титулу шампиона Европе - Србије, Грчке и Словеније. Јокић, Адетокумбо и Дончић заиста су велике кошаркашке звијезде, али континентални шампионат рађа неке своје МВП-еве.

Никада се у историји Евробаскета није десило да на једном турниру учествују три мега НБА звезде, а Никола Јокић, Јанис Адетокумбо и Лука Дончић су својим партијама на овогодишњем шампионату Европе показали да то заиста и јесу.

Међутим, нико не гарантује да велике звијезде и најбољи играчи морају да освајају и трофеје, а то се на овом турниру показало кроз случајеве Србије, Грчке и Словеније.

Три екипе којима су прије такмичења даване највеће шансе да се докопају европског трона нису стигле ни до полуфинала, а њихови кошаркашки џелати били су тимови Италије, Њемачке и Пољске.

Све три екипе су у својим редовима имале фантастичне појединце, који су међу најбољим играчима у НБА лиги, али то једноставно није било довољно.

Њихову улогу на овом Евробаскету украли су други, који су са мање помпе, али више жеље и пожртвовања ушли у мечеве својих екипа.

Србија је прва елиминисана и то већ у осмини финала. Екипа која је пружила најљепшу игру у групној фази такмичења није успјела да се избори са агресивном одбраном Италијана и "врелом руком" потцијењеног плејмејкера Марка Списуа.

Омалени бек "азура" убацио је Србији шест тројки, укупно 22 поена и укупан индекс корисности 29, што је било довољно да Италија другу годину заредом удари отрежњујући шамар "земљи кошарке".

У потпуности је засјенио стандарно сензационалан учинак Николе Јокића, двоструког узастопног МВП-а НБА лиге, чија партија није била довољна да "орлове" угура међу осам најбољих екипа на турниру.

Можда пораз Грчке од домаћина завршнице турнира Њемачке и није толико изненађење, али се очекивало да ће Јанис повући свој тим бар до борбе за медаље.

И јесте "грчки фрик" одиграо одличан меч, у потпуности у складу са својим реномеом, али поново је шоу украо неко други - Денис Шредер се поигравао са грчком одбраном, убацивши 26 поена уз 8 асистенција и индекс 27.

Шта тек рећи за пораз европског шампиона Словеније од Пољске. У чудесном мечу препуном преокрета, много више се очекивало од Луке Дончића, али смо добили новог хероја.

Матеуш Понитка постао је тек трећи играч од 1995. године који је на једној утакмици Евробаскета остварио трипл-дабл учинак, а бројке су заиста очаравајуће - 26 поена, 16 скокова и 10 асистенција за застрашујући индекс 41.

Играти за репрезентацију, за национални тим је нешто сасвим другачије од наступа за клубове и то је јасно и кошаркашким лаицима. Утакмицу не добија МВП, него тим, а то је нешто што је Србија изгубила у претходне двије деценије.

На Евробаскет се не долази као МВП, већ се на њему то постаје - лекција коју ће морати да науче највеће кошаркашке звијезде, како год се оне звале.

До тада, за медаље и трофеј ће се борити други, који су заслужили да њихова имена одјекују двораном у Берлину.

(РТС)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана