Сјајни резултати српских спортиста: Ђоковић и Јокић на крову свијета

Дарко Пашагић
Сјајни резултати српских спортиста: Ђоковић и Јокић на крову свијета

БАЊАЛУКА - Као и на крају сваке календарске године, сумирају се резултати на свим пољима, па тако и спортском, а 2023. што се тиче спорта у Републици Српској памтићемо, прије свега, по тениском турниру из серије 250 Српска опен, који је од 16. до 23. априла одржан у Бањалуци.

На њему је наступао и први рекет свијета, Србин Новак Ђоковић, али је, на жалост бројних навијача, заустављен у четвртфиналу од земљака Душана Лајовића, који је одиграо недјељу из снова и освојио пехар савладавши у финалу Руса Андреја Рубљова са 6:3, 4:6, 6:4. Осим поменуте тројке, наступиле су још бројне свјетске звијезде попут Стена Вавринке, Гаела Монфиса, Ришара Гаскеа, али и Срби Филип Крајиновић, Миомир Кецмановић, Ласло Ђере, Хамад Међедовић...

Фудбалери Борца четврту годину заредом су играли на европској сцени. Овог пута у првом колу квалификација за Лигу конференције Бањалучани су заустављени од бечке Аустрије. Послије 0:1 на гостовању на Градском стадиону још један минималан пораз, 1:2. Међутим, то их није поколебало и успјели су да доминирају у првом дијелу шампионата, гдје су у серији од 17 мечева без пораза. Кошаркаши Игокее поново су били прваци БиХ савладавши у финалу плеј-офа бањалучки Борац, а наступ у Лиги шампиона завршили су у групној фази са шест пораза. Први пут на европску сцену изашли су рукометаши требињског Леотара и оправдали очекивања. У првом колу Купа ЕХФ били су слободни, а у другом су елиминисали летонски Добеле Тенакс послије двије побједе (24:22 у Требињу и 29:26 на гостовању). Поклекли су у трећем колу од чешке Карвине. У Требињу су поражени са 27:28, а потом су изгубили и у Чешкој са 21:28.

Што се тиче спорта у Србији, поново је доминирао Новак Ђоковић који је био веома близу да освоји календарски гренд слем. Послије Аустралијен опена, који је освојио по десети пут, био је најбољи и на Ролан Гаросу, гдје је трећи пут био без премца. Сјајан низ прекинуо је Шпанац Карлос Алкараз, који је га је послије пет драматичних сетова савладао у финалу Вимблдона. Међутим, Ђоковић се вратио на побједнички колосијек и славио на УС опену и тако стигао до 24. гренд слем титуле. На крају календарске године Ђоковић је пети пут у каријери проглашен за најбољег спортисту Европе, сезону је завршио на првом мјесту АТП листе, гдје проводи 405. седмицу, од 1. јануара и 406.

Сјајан успјех остварили су кошаркаши Србије који су на Свјетском првенству, одржаном на Филипинима, у Индонезији и Јапану, поражени у финалу од Њемачке са 77:83 и тако су стигли до сребрног одличја. Кошаркашице Србије на ЕП уз Љубљани биле су пете, а баскеташи Србије по шести пут постали су прваци свијета. Џудиста из Источног Сарајева, који наступа за Србију, Немања Мајдов освојио је титулу европског шампиона у категорији до 90 килограма у француском Монпељеу. Атлетичарка Ивана Шпановић је на Свјетском првенству освојила златну медаљу у скоку удаљ са прескочених 7,14 метара, одбојкашице су биле друге на европском првенству након што су у бриселском финалу поражене од Турске у пет сетова, док су одбојкаши на ЕП заустављени у четвртфиналу од Турске. Ватерполисти су били четврти на Свјетском првенству, а у борбама за медаљу поражени су прво од Грчке, а потом и од Шпаније.

Од догађаја на европском и свјетском нивоу потребно је истаћи да су кошаркаши Денвера предвођени сјајним Србином Николом Јокићем освојили прву клупску титулу у НБА савладавши у великом финалу плеј-офа Мајами са 4:1.

Фудбалери Манчестер ситија доминирали су Енглеском и Лигом шампиона у 2023. години пошто су освојили триплу круну. Екипа Пепа Гвардиоле одбранила је шампионску титулу у Премијер лиги, освојила ФА куп и тријумфовала је у Лиги шампиона, а крајем године освојила је Свјетско клупско првенство. До прве титуле европског првака Манчестер сити дошао је убједљиво, без пораза у групи и нокаут фази и побједом у финалу у Истанбулу против Интера 1:0, голом Родрија. Екипу је са 52 гола предводио нападач Ерлинг Халанд, Гвардиола је освојио трећу титулу шампиона Европе, послије двије са Барселоном и постао први тренер који је освојио двије трипле круне - са Барселоном и Манчестер ситијем.

Холандски возач Макс Ферстапен доминантно је освојио трећу узастопну титулу након што је у 22 трке остварио 19 побједа у сезони, од којих десет узастопних, чиме је поставио рекорд “формуле 1”. Такође, имао је и 12 пол позиција. Ферстапен је сезону завршио са 575 бодова, 290 више од Мексиканца Серхија Переза, што је највећа разлика између шампиона и вицешампиона у историји “Ф1”. Екипа Ред Бул поставила је нови рекорд по броју узастопних побједа у шампионату - 15 и поправила резултат који је Мекларен поставио 1988. године.

Вучуревић

У 69. Избору “Гласа Српске” Република Српска је по 32. пут добила десет најбољих спортиста, а најбољи међу најбољима је требињски џудиста Божидар Вучуревић, који се тако уписао на листу бесмртних.

Успјех Србије

Фудбалска репрезентација Србије послије 24 године изборила је пласман на Европско првенство, које ће наредног љета бити играно у Њемачкој. Међутим, разочарали су српски клубови, који су на 28 наступа на европској сцени остварили једну побједу, два ремија и 25 пораза. Црвена звезда је освојила само бод у групној фази Лиге шампиона, исто је учинио и ТСЦ у групној фази Лиге Европе, а једину побједу остварио је Партизан у квалификацијама за Лигу конференције.

Пудар и Зрињски

Што се тиче спорта у БиХ, годину је обиљежила мостарска пливачица Лана Пудар, која је по избору Олимпијског комитета БиХ, али и на 23. Избору најбољег спортисте БиХ у организацији “Независних новина” и БХРТ-а, проглашена најбољом спортисткињом. Она је у 2023. години освојила девет медаља (пет златних, двије сребрне) те испливала норме за Олимпијске игре у Паризу. Остаће забиљежено и да су фудбалери актуелног шампиона БиХ Зрињског постали први клуб из БиХ који се пласирао у групну фазу неког европског такмичења. Играли су у групи Лиге конференције и такмичење окончали са једном побједом, једним ремијем и четири пораза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана