Синиша Ђукић, једини џудо судија из Републике Српске са А лиценцом IJF: За одлазак на Игре треба доста труда и среће

Милан Зубовић
Синиша Ђукић, једини џудо судија из Републике Српске са А лиценцом IJF: За одлазак на Игре треба доста труда и среће

БАЊАЛУКА - Џудо судија из Лакташа Синиши Ђукићу урадио је нешто што још нико није из Републике Српске. Постао је први судија са А IJF лиценцом, односно добио звање интерконтиненталног судије.

То значи да може судити сва свјетска такмичења, као и Олимпијске игре које су његов велики сан, али и наредни изазов. Испит за А лиценцу положио је у Малаги, након што је добио позив Свјетске џудо федерације. Био је међу 29 срећника, од 34, колико је приступило тестирању. Ипак, све је почело сада већ далеке 1992. године када је упловио у џудо воде.

- У тим ратним временима, 1994. године постао сам помоћник тренеру Душку Блажићу у ЏК Лакташи, да бих 1996. године први пут полагао за судију (регионални први степен) па сам могао да дијелим правду на такмичењима за млађе узрасте. Поред тренинга које сам држао константно сам радио на усавршавању, похађао семинаре и са ментором Давором Маринићем 2013. почео се спремати за међународног судију. Испит за Б лиценцу континенталног судије положио сам 2015. године, коју однедавно у Републици Српској имају Младен Вуковић и Дане Пепић. Пет година након тога стекао сам право да полажем за А лиценцу и након Европског купа у Сарајеву добио сам позив IJF који ме много обрадовао - изјавио је Ђукић.

Тестирање у Малаги трајало је четири дана и подијељено на теоретски и практични дио (по два дана). На њих се не може пријавити свако, већ само прихватити позив Свјетске џудо федерације која сама бира перспективне судије за даље усавршавање. Између осталог, превасходно се цијене дужине посједовања црног (мајсторског) појаса, дужине тренерског и судијског стажа на националном нивоу, као и друга специфична стручно-теоријска и практична знања и вјештине те општа знања из области спорта која се стичу високошколским образовањем.

- Пратили су мој рад пет, шест година од добијања Б лиценце те посматрали кадетска, јуниорске и сениорска такмичења на којима сам дијелио правду. IJF је предложио Џудо савезу БиХ да се пријавим уколико то желим, што је у ствари позивница за стицање великог признања. Нисам нимало размишљао, јер сам тиме испунио један од својих спортских снова. Слање позивнице значило је да сам испунио услове да направим идући корак па сам отпутовао у Малагу. Прво смо имали писмени па усмени тест познавања правила до најситнијих детаља, за шта је потребно врхунско познавање енглеског језика. Полагање тога била је прва степеница која је водила ка практичном дијелу и судио сам на Европа опену. И то сам одрадио добро, након чега сам добио велико признање - истакао је Ђукић.

Добијање А лиценце не види као врхунац каријере већ нови почетак који нуди различите опције. Сада је стекао право да суди на свим такмичењима, мада постоје одређена правила да би се нашао међу одабранима.

- Сада треба доста срећа, рада и труда да будем позван да судим на великим такмичењима. Сан ми је да судим на Олимпијским играма, мада мислим да није реално да то буде за три године у Паризу већ много веће шансе имам за седам година, када ће Лос Анђелес бити домаћин највеће смотре спорта. То био био врхунац дугогодишњег рада, труда и залагања, а након тога не бих имао ништа против да одем у пензију (смијех) - нагласио је Ђукић.

Према Ђукићевим ријечима на простору бивше СФРЈ има свега неколико судија са А лиценцом. Три су у Србији (Синиша Шкрбић је у топ 20 на свијету) и Словенији, која има IJF контролора Франца Очка који води семинаре, а био је у Српској. Један је у Црној Гори, два или три у Хрватској. Ђукић је други судија из БиХ који је добио А лиценцу и једини активни, а прије њега имао ју је само Бранислав Црногорац који више не суди.

- Велику захвалност дугујем IJF инструктору Славиши Брадићу који је ове године водио први ката семинар у Требињу те предсједнику ЏС РС Огњену Павловићу и предсједнику судијске комисије ЏС РС Љубиши Мајдову - закључио је Ђукић.

Мајдов и популарност

Популарност џуда у Републици Српској расте из дана у дан, чему је посебно допринио свјетски шампион Немања Мајдов.

- Џудо је у великој експанзији и Немања га је подигао на ниво за којег нисмо очекивали да ће бити остварен. Доста клубова је основано и сада у Републици Српској имамо 40 клубова у којима тренира око 4000 дјеце, што није мала ствар. Током затварања због пандемије успјели смо да одржимо сва такмичења у Српској, што је за сваку похвалу и надамо се да ћемо добити организацију Европског купа за јуниоре и јуниорке идуће године - рекао је Ђукић, који обавља функцију генералног секретара ЏС Републике Српске.

Захвалност супрузи

Синиша је захвалио супрузи на подршци као и општини Лакташи која му је помогла да отпутује у Шпанију.

- Морамо да захвалим супрузи која ме је пратила и “истрпјела” током година те била велика подршка. Трошкови су били поприлични, ништа није било џабе ни јефтино и требаће времена да се одређена средства врате. Сам испит у Малаги коштао је око 5.000 марака. На многим такмичењима домаћин није дужан ништа да плати судијама. Углавном радиш гратис док не уђеш у топ 20 судија када то постане исплативо. На гранд при турнирима и гренд слемовима је у питању велики новац. Све ово до сада било је из љубави, надам се да ће сада бити и неке користи - казао је Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана