Синдикат професионалних фудбалера: Борац не може да одбије играчима од плате!

ГС
Foto: Мондо

“Играчи не могу бити кажњени на основу нечије субјективне процјене о резултатском (не)успјеху”, навели су, између осталог, из Синдиката професионалних фудбалера БИХ.

Бањалучки Борац у протеклом колу “киксао” је уписавши пораз од Леотара, након којег је Ненад Лалатовић прво оплео по играчима рекавши да их треба све отјерати и да не треба да приме плату, а након тога поднио и оставку.

Управа клуба је то прихватила и именовала Винка Мариновића, који је рекао да му је драго што се након седам година враћа у Борац, а након сједнице управног одбора клуба саопштено је да ће сви играчи због недовољног залагања и лоших игара бити кажњени са 30 одсто плате.

Тим поводом у понедјељак се огласио Синдикат професионалних фудбалера у БиХ и саопштио да Фудбалски клуб Борац нема право да финансијски кажњава играче, да је то у супротности да правним актима у фудбалу и најавио да ће у случају најављене казне фудбалерима Борца пружити заштиту и обавијестити Свјетску унију фудбалера.

Саопштење Синдиката професионалних фудбалера БИХ преносимо у цјелости:

“Поводом објаве Фудбалског клуба Борац Бања Лука од петка, 26.8.2022. године, у којој стоји сљедеће: ‘УО ФК Борац одлучио је да, због недовољног залагања на терену и игара недостојних црвено плавог дреса са Борчевим грбом казни комплетан играчки кадар са 30% мјесечних примања’, Синдикат професионалних фудбалера Босне и Херцеговине издаје саопштење за јавност.

Наиме, субјективно кажњавање играча на основу остварених резултата на зеленом терену, представља нарушавање уговорних односа између Клуба и играча. У случају да клуб започне одређене активности ка кажњавању својих играча због (не)остварених резултатских циљева, односно умањењу њихових плаћа одређеним клупском актима, желимо истаћи да се таква пракса коси са FIFA DRC-ом и CAS-ом (правним органима у фудбалу), те да играчи не могу бити кажњени на основу нечије субјективне процјене о резултатском (не)успјеху.

Пракса кажњавања играча с одузимањем дијела плате није уобичајна за данашњи фудбал, нарушава углед клуба који жели такве потезе да спроведе, а Синдикат професионалних фудбалера Босне и Херцеговине пружит ће фудбалерима Борца који нам се обрате сву потребну правну заштиту, те сачувати њихова примања.

Такођер, темељем Закона о раду који су на снази у нашој држави послодавац не може, без извршне судске одлуке или без сагласности радника, своје потраживање према њему наплатити ускраћивањем исплате плаће или неког њеног дијела, односно ускраћивањем исплате накнаде плаће или дијела накнаде плаће.

На крају, истичемо да ћемо о оваквим потезима клуба упознати и Свјетску унију фудбалера (FIFPRO), чији је СПФБиХ пуноправни члан", наводи се у саопштењу Синдиката професионалних фудбалера у БИХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана