Шесто издање Друге АБА лиге креће идуће јесени: Чека се потврда свих учесника

Милан Зубовић
Шесто издање Друге АБА лиге креће идуће јесени: Чека се потврда свих учесника

БАЊАЛУКА - Шеста сезона друге АБА лиге почеће наредне јесени, односно у октобру, али још нису познати сви учесници.

Планирано је да други разред регионалног такмичења броји 14 клубова, као што је то био случај прошле сезоне. Право наступа стекли су клубови на основу пласмана у националним првенствима, али ће у обзир бити узети и резултати које су остварили прошле сезоне у овом такмичењу. Сходно томе, за сада је познато 12 клубова који имају право наступа, а биће додијељене двије специјалне позивнице (вајлд кард). На основу пласмана у домаћим лигама требало би да заиграју Широки (други у Лиги БиХ), Спарс (трећи у Лиги БиХ), Горица (четврта у Хрватској), Вриједноснице Осијек (12. у Хрватској), Сутјеска (друга у Црној Гори), Подгорица (трећа у Црној Гори), Пелистер (други у Сјеверној Македонији), ТФТ Скопље (четврти у С. Македонији), Златибор (први у КЛС), Слога (друга у КЛС), Крка (испала из АБА лиге) и Хелиос (други у Словенији). Право наступа стекла су два првопласирана клуба из домаћих првенстава, а треба имати у виду да завршнице првенстава Србије и Црне Горе, када су се прикључили тимови из АБА лиге, нису узимане у обзир за наступ екипа у Другој АБА лиги.

На листи кандидата за добијање специјалне позивнице налази се шест клубова: Војводина (трећа у КЛС), Ловћен 1947 (четврти у ЦГ), Шенчур (пети у Словенији), Леотар (четврти у Лиги БиХ), Борац (пети у Лиги БиХ) и Слобода (шеста у Лиги БиХ).

Наступ Горице под великим је знаком питања јер је управа клуба из околине Загреба још раније најавила наступ у регионалном Алпе Адрија купу, који окупља екипе из Аустрије, Хрватске, Чешке, Пољске, Словачке и Словеније. Уколико представник Хрватске одустане од наступа на Јадрану, биће додијељена још једна, трећа вајлд карта, мада остаје отворена опција да то буде неки други представник Хрватске. Тренутно, у предности за добијање специјалних позивница су Борац, Војводина и Ловћен. Из табора Бањалучана још раније су потврдили да ће добити позивницу на основу резултата из прошле сезоне, тако да остаје питање ко ће бити други тим, евентуално трећи.

Плеј-оф

Поново би требало да буду играни балон турнири као и раније, гдје ће се надметати свако са сваким у 13 кола, а наступ у плеј-офу избориће првих осам тимова са табеле. Титулу брани Златибор, који због правила као шампион није изборио наступ у вишем рангу, већ је поражен од чачанског Борца у баражу за попуну такмичења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана