Шеранић: Подршка догађајима који промовишу Српску и здравље

Срна
Шеранић: Подршка догађајима који промовишу Српску и здравље

БИЈЕЉИНА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић отворио је данас Први атлетски митинг “Трофеј Бијељине”, који је окупио 80 учесника из Српске и Србије, те оцијенио да овакви догађаји промовишу и здравље и Републику.

Шеранић је изразио задовољство што на овом спортском догађају види много дјеце.

“На Конгресу ХИСПА БХ /који се одржава у Бијељини/, на којем сам учествовао, говорили смо о промоцији здравља и превенцији болести, те сам искористио прилику да дам подршку и овој манифестацији која промовише здравље”, рекао је Шеранић новинарима.

Организаторима је захвалио за позив и навео да ће са њима разговарати о томе како у будућности подржавати краљицу спорта.

“Овакви догађаји промовишу и Републику Српску, јер све почиње из заједнице. Битно је да имамо механизме како да подржимо овако сјајне ствари, а подршка неће изостати”, рекао је Шеранић, који је овај митинг отворио са прослављеним атлетичаром Амелом Туком.

Тука је оцијенио да су овакви митинзи битни за атлетику и младе такмичаре којима треба обезбиједити што боље услове за тренинг.

“Нас спортисте чак ни овакво вријеме не спречава да испуњавамо своје обавезе. Осјећам дужност и одговорност да млађима омогућим боље услове за каријеру, а алат за то су и овакви митинзи, те изградње дворана и стаза”, истакао је Тука.

Директор Атлетског митинга Велибор Ковач рекао је да је ова спортска манифестација, која се први пут одржава у Бијељини, окупила 80 учесника из Српске и Србије, те указао да је Атлетском клубу “Атлетик” част да су домаћини.

“Све трке су средњепругашке - од 600 до 1.500 метара. Учествује пет репрезентативаца Србије, од којих су два учесници Свјетског и Европског првенства. Ту је и осам првака БиХ”, навео је Ковач.

Ковач је указао да је било тешко организовати овај митинг и да су били суочени са финансијским проблемима, али су успјели уз помоћ Владе Републике Српске, Министарства породице, омладине и спорта, спонзора, те једним дијелом града Бијељина.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић изразио је наду да ће све проћи у најбољем реду на данашњем митингу, за који је град, навео је, дао малу подршку.

“Ако данас све прође како треба, надам се да ћемо овај митинг бити уврштен у традиционалне догађаје од значаја за град Бијељину. Мислим да он то јесте и да ће бити, јер представља промоцију града, здравог живота и спорта”, рекао је Ђурђевић и оцијенио да су овакви догађаји значајни за град.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да ће обавеза града бити да се на овоме не стане већ да сваке године буду организовани све бољи митинзи, који ће окупити што више такмичара из региона.

Бивши првак Европе у атлетици Драган Здравковић, који је први пут у Бијељини, оцијенио је да је данашњи митинг практично почетак историје атлетике у овом граду, нагласишви да је стигло неколико најбољих тркача из Србије и да је конкуренција сјајна.

Он сматра да је атлетика занемарена јер није профитабилни спорт, на шта, каже, највише утичу родитељи, али он сматра да је то најбољи спорт.

Побједници по дисциплинама освајају наслов побједника митинга “Трофеј Бијељине” 2022. Три првопласирана такмичара у свим категоријама добијају медаље и дипломе, а првопласирани и пехар “Трофеј Бијељине”.

Међу спонзорима Првог атлетског митинга “Трофеј Бијељине” су “Воде Српске”, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, градски Аграрни фонд и Технички ремонт Братунац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана