Семинар о борилачкој вјештини у Бањалуци: Замајац развоја тајландског бокса

Милан Зубовић
Семинар о борилачкој вјештини у Бањалуци: Замајац развоја тајландског бокса

БАЊАЛУКА - Тајландски бокс или муај таи слабо је заступљен спорт у Републици Српској и БиХ па група ентузијаста има за циљ да га унаприједи и подигне на виши ниво.

Први корак ка томе учињен је на дводневном семинару у Бањалуци, гдје су предавачи били угледни чланови Међународне федерације аматерског тајландског бокса (ИФМА), а све њих на једном мјесту окупио је Драго Савић који обавља функцију високог представника и свјетског координатора ИФМА за Балкан.

- ИФМА је прошле године постала дио олимпијске породице, док је циљ овог семинара да се овај спорт шири и да ојача, јер имамо велики проблем са федерацијом у БиХ. Стога смо се сакупили у Бањалуци, гдје су дошли моји пријатељи Рафал, Гинтер и Давиде да нам помогну и пренесу своја искуства. Надамо се да ће се Савез у БиХ очистити, направити ред и направити прави савез - рекао је Савић.

Један од предавача био је и потпредсједник Међународне федерације тајландског бокса Рафал Шлахта из Пољске.

- Дошао сам јер нас интересује шта се овдје дешава. Муај таи је спорт, а спорт је тај који уједињује људе и подиже мостове међу њима. Желимо да повежемо људе и ојачамо контакте. Знамо да у БиХ није добра ситуација у савезу и позвани смо да дођемо и помогнемо. Вјерујемо да муаи таи може да уједини људе и то је наш циљ. Надамо се да ће БиХ послати најбољи тим на сљедеће првенство па зашто не и Олимпијске игре. Ово је почетак и у БиХ има добрих бораца, јер ви сте људи који знају како да буду јаки и како да се боре. Мислим да ће за кратко вријеме овдашњи борци достићи висок ниво у муаи таију - истакао је Шлахта.

Предсједник италијанске федерације тајландског бокса Давиде Карлот говорио је о ситницама потребним за успјех.

- Дошли смо у Бањалуку да подржимо Савића, као и Савез БиХ. Рафал је нов у тајландском боксу, а ми смо искуства скупљали широм планете. Најбољи тимови стижу из Пољске, Аустрије и Италије и наш циљ је да оформимо нови тим за европска и свјетска првенства и омогућимо им квалитетне тренинге - нагласио је Карлот.

Судија из Аустрије Гинтер Планк држао је предавање од правила до напредних техника за тренинг.

- Овдје сам да судијама пренесем дио знања по ИФМА стандардима. Уједно, задужен сам да објасним правила и пропозиције те креирамо висок стандард код домаћих судија. Битно је да судије буду едуковане, јер ако то нису, онда немате ни јака такмичења - казао је Планк, који је главни европски судија за тајландски бокс.

Јањош: Да изједначимо услове

Генерални секретар и један од оснивача асоцијације тајландског бокса у Србији Славиша Јањош ради на промоцији спорта којим се некада активно бавио.

- Овај спорт је неоправдано запостављен, како у Србији тако и у БиХ, што добро знам јер сам рођен у Сарајеву, а живим у Новом Саду. Дошли смо да дамо подршку клубовима да се уједине, јер је кик-бокс са своје четири дисциплине преузео доминацију. Наш циљ у Србији је да изједначимо услове муај таија са кик-боксом па да заинтересована деца не одустају од тајландског бокса, јер су услови у кик-боксу далеко бољи, а исто то желимо да урадимо и у БиХ - рекао је Јањош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана