Само 12 играча је "одбранило" МВП титулу, а Јокић игра историјску сезону

ГС
Foto: танјуг

Првих мјесец дана нове сезоне показало је да НБА стручњаци опет потцјењују Николу Јокића.

Иако је прошле сезоне изабран за најкориснијег играча лиге (МВП), пред почетак ове није био међу главним фаворитима за то признање.

На већини "кладионица" за МВП-ја су се као главни претенденти истицали Лука Дончић, Кевин Дурент, Стеф Кари...

Четири недјеље касније прича је и даље слична, Јокић се и даље ријетко помиње као кључно име у МВП причи.

У првом плану су и даље Дурент и Кари, ту је сад и Пол Џорџ, али статистика је неумољива, нико од њих није ни близу Јокића.

Захваљујући Србину, Нагетси се боре за врх Запада (9-5), а он има једну од најбољих офанзивних сезона у историји НБА лиге.

У поређењу са претходном, МВП сезоном, Јокић биљежи приближно исти број поена, има више скокова, приближан број асистенција, више украдених лопти и блокаде, бољи шут из игре и за три поена, а све то уз нешто мању минутажу.

Ипак, Јокић је и даље у другом МВП плану.

"Вероватно постоји неколико разлога за то, укључујуćи идеју да ćе, у лиги препуној трансцендентних талената, људи који гласају за награде на крају године вероватније дати свој глас пре некоме другом него да Јокиć буде тек 13. играч у историји са две узастопне МВП титуле, без обзира што има 'чврст случај'", пише Ден Дивајн са "Рингера".

Јокић је тек други играч у историји који је у првих 12 утакмица сезоне скупио више од 300 поена, 150 скокова и 75 асистенција.

Први који је то урадио био је Јанис Адетокумбо у сезони у којој је освојио свој други МВП трофеј.

А Србин је на путу и да постане тек пети играч са просјеком од 25-10-5 више од једне сезоне, уз Јаниса, Оскара Робертсона, Вилта Чемберлена и Расела Вестбрука.

Осим тога, Јокић предводи лигу и у напредној статистици – вриједности у односу на играча за замјену, плус-минус бокс (процјена колико поена на 100 посједа доприносиш свом нападу у односу на просјечан учинак лиге), побједнички удео за 48 минута, рејтинг ефикасности играча, процјењени плус-минус...

Штавиш, центар Денвера тренутно има највиши ПЕР (рејтинг ефикасности) и WС/48 у историји са 35,06, испред Адетокумбумбовог 31,86 у сезони 2019/2020, те Вилта Чемберлена, Мајкла Џордана, Леброна Џејмса...

Јокић је ефикасан са сваког дијела терена – 73% из рекета, 58% из зоне флоутера, 62,5% са полудистанце и 39% за три поена.

Уз све то, сигуран је у тренуцима када се рјешава меч са 54,1% у шутевима на крају напада и невјероватних 64,5% против "чврсте" или "веома чврсте" одбране, према подацима НБА о праћењу шутева.

А иако су ове сезоне строжи критеријуми суђења, Јокић за разлику од осталих играча не шутира мање слободних бацања него раније, штавише, и даље добија сличан број "пенала", мада је свима јасно да би судије могле знатно више да га штите.

А колико је доминантан на паркету показује и то што Јокић није моћан само у нападу већ је и лидер врло чврсте Денверове одбране, која је само једном у првих седам мечева сезоне дозволила ривалу више од 100 поена.

Нагетси су четврти тим са најмење дозвољених поена по поседу ван такозваног "гарбаге тиме", а Јокић је у средишту тога са 2,3 одбијених напада по мечу

Иако никад није био на нивоу блокера попут Рудија Гобера или Мајлса Тарнера, Јокић ове сезоне знатно активније и ефикасније штити обруч него раније.

Противници шутирају 62,2% против њега у рекету, што није елитни ниво, али је најбољи од његове руки сезоне.

Уколико настави на овом нивоу, за неколико мјесеци нико неће моћи да оспори Јокићеву кандидатуру за нов МВП трофеј.

А немојте да заборавите, Јокић има тек 26 година и може да постане само бољи него што јесте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана