САД настављају борбу да Бритни Грајнер врате кући

Tanjug
Foto: AP

ВАШИНГТОН – Сједињене Америчке Државе наставиће да контакте с Русијом у намjери да врате кући америчку кошаркашку звијезду Бритни Грајнер која је у руском затвору, рекао је савјетник Беле куће за националну безбједност Џејк Саливен.

Амерички званичник је то изјавио након што је руски суд данас потврдио деветогодишњу казну кошаркашици због посједовања дроге, преноси Ројтерс.

"Свесни смо вести из Русије и тога да ће Бритни Грајнер и даље бити незаконито притворена под неподношљивим условима, нарочито након што ће данас бити подвргнута још једном лажном судском поступку", саопштио је Саливен.

Он је додао да је Бајденова администрација наставила да се ангажује путем свих доступних канала за контакте с Русијом у намјери да врати кошаркашицу кући.

"Настојимо да подржимо и друге Американце заточене у Русији, укључујући такође незаконито притвореног Пола Вилана", навео је Саливен.

Московски суд одбио жалбу на пресуду Бритни Грајнер 

 

Московски обласни суд данас је потврдио пресуду америчкој кошаркашици Бритни Грајнер која је осуђена у Русији на девет година затвора због шверца дроге.

Жалба одбране је одбијена, изузев што ће пресуда московског суда у Химкију кошаркашици бити измијењена тако да јој се у укупну казну урачунају дани проведени у притворској јединици за вријеме претреса, пренио је Тас с.

Судијска тројка је навела да ће остатак пресуде остати неизмијењен, иако су Грајнер и њени браниоци тражили од суда да ублажи казну.

Грајнер је изјавила пред судским већем да се каје због своје грешке, као и да није имала злу намјеру, те да се надала да ће јој то бити узето у обзир.

Руска агенција наводи да је суд у московском насељу Химкију 4. августа изрекао пресуду америчкој кошаркашици на девет година затвора, а као олакшавајуће околности узете су јој чињенице да је признала кривицу и спортска достигнућа.

Грајнер је проглашена кривом по оптужби за незаконито стицање, посједовање, транспорт и шверц знатне количине дроге.

Претходно је ухапшена на московском аеродрому Шереметјево под сумњом покушаја да прокријумчари дрогу у Русију, а кошаркашица је признала кривицу, али је додала да је ставила уље хашиша у свој пртљаг док се на брзину паковала и да није имала намјеру да шверцује.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана