Руско чудо од дјетета позитивно на допинг тесту!

ГС
Foto: архива

У уторак је, уз вијест да медаље за екипно такмичење у уметничком клизању јер постоје правни проблеми око допинг теста једног од такмичара из Русије која је освојила злато.

Дан касније стигло је и појашњење – чудо од дјетета Камила Валијева на тесту урађеном пред долазак у Пекинг била је позитивна на недозвољен лијек за срце, триметадизин. Вијест је објавио руски лист РБЦ. Лијек се користи за ангину пекторис, бол у грудима проузрокован коронарном артеријском болешћу.

Цијела ситуација која окружује младу клизачицу угрожава златну медаљу, али одлуке о коначном распореду и евентуалном одузимању медаље руском тиму још нема.

Нејасно је да ли је Олимпијски комитет Русије уложио неку врсту жалбе, али Валијева и даље тренира у олимпијском селу, а Руска клизачка федерација потврдила је само да Валијева није суспендована.

Ситуација није једноставна. Валијева је према Свјетском антидопинг кодексу „заштићена особа“, јер још увијек није напунила 16 година. Сада ће неколико правних тимова радити на овом случају, прије него што се донесе коначни суд о Рускињи.

Ако Валијева буде кажњена, очекује се да ће санкција бити мања него што би било предвиђено за спортисте старије од 16 година. Ипак, Међународна агенција за тестирање још увек није коментарисала појединости случаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана