Руски параолимпијци напуштају Пекинг

Б92
Foto: илустрација

Чланови Руског параолимпијског комитета и спортисти ријешили су да напусте Пекинг дан пошто је њима и Бјелорусији забрањено учешће на Играма. Међународни параолимпијски комитет је у четвртак донио одлуку да се спортисти две земље могу такмичити под неутралном заставом, инсистирајући да је то најоштрија мјера коју су могли да изрекну.

Ипак, послије низа негативних реакција, Комитет је попустио и на крају забранио учешће руским и бјелоруским параолимпијцима.  Из Параолимпијског комитета Русије су рекли да су разматрали да ли да се жале на одлуку, али ау на крају одлучили да ипак повуку своје спортисте са такмичења у Кини.

Они су у саопштењу осудили одулуку да се њиховим представницима забрани учешће.

"Руски параолимпијски комитет је пажљиво проучио све аргументе по којима је руским спортистима одузето право да ућествују на Играма у Пекингу. Одлука је апролутно исполитизована, супротна је свим постулатима Параолимпијског покрета и јасно говори да се ради о дуплим стандардима, што је нажалост постало правило у модерном спорту.

Садашња ситуација разјашњава још нешто, са јак рувал, што је Русија одувијек била и биће, није потребна на такмичењима. Препорука предсједника МОК Томаса Баха води деградацији и колапсу читавог свијета спорта", стоји у саопштењу Параолимпијског комитета Русије.

Даље се додаје да се су спречени да се жале на одлуку о суспензији и додају да су приморани да напусте борилишта на дан пре почетка Игара.

Захвалили су се свима на подршци и посебно домаћинима који су учинили њихов краткотрајан боравак у Пекингу пријатним.

На Играма је требало да се појави 71 спортиста из Русије и Бјелорусије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана