Рукометаши Србије против Алжира отварају Свјетски шампионат: Вријеме за нешто велико

Приредио: Душан Репија
Рукометаши Србије против Алжира отварају Свјетски шампионат: Вријеме за нешто велико

КАТОВИЦЕ - Утакмицом против Алжира (20.30 часова) рукометаши Србије отварају Свјетско првенство на којем се очекује искорак у односу на претходна велика такмичења.

Познато је да су “орлови” под командом Тонија Ђероне напредовали у минуле двије године и сви се надамо да су на том путу прележали дјечје болести. Претходни резултати говоре да је тако, а и најаве из њиховог табора, понашање и заједништво које испољавају тјерају нас да ако ништа будемо оптимисти. Оно што је најважније сви играчи су потпуно здрави осим голмана Дејана Милосављева који је у тиму, али би могао да пропустити уводне мечеве. Гро играча је у најбољим годинама и већ наоружано искуством што на клупском, што на репрезентативном нивоу и су све чињенице које недвосмислено упућују на толико чекани искорак послије десетогодишњих разочарења. Овај пут и жријеб је био наклоњен Србији па се четвртфинале као примарни циљ чини реално очекивање. Ипак, међу српским играчима влада опрез. Поучени искуством уочи претходних такмичења, листом изјављују како желе да се сконцентришу само на први меч. Један од млађих Вукашин Воркапић сматра да ова екипа може и више на темељу фантастичне игре и побједе против актуелног шампиона Европе Шведске у генералци за првенство.

- Једва чекамо да све почне и да покажемо како можемо остварити велики резултат. Наравно четвртфинале је успех, али мислим да овај тим може много више - нагласио је Воркапић.

Први ривал умије да буде незгодан, али је реално испод нивоа квалитета Србије. На великим такмичењима старт је врло важан, а посебно што је у оваквом формату такмичења сваки бод важан. Осим Србије и Алжира у групи Е још су Њемачка и Катар, а даље пролазе три тима преносећи бодове и укрштајући се с групом Ф у којој су Сјеверна Македонија, Норвешка, Аргентина и Холандија. По двије селекције из новоформиране групе пласираће се у четвртфинале које доноси наступ у квалификацијама за Олимпијске игре.

Како “орлови” нису били на највећем такмичењу од Лондона 2012. године, пласман у Париз се намеће као примарни задатак ове генерације. Вријеме је за нешто велико!

Македонци се “отворили”

Рукометаши Сјеверне Македоније биће награђени са укупно 60.000 евра ако побиједе у све три утакмице групне фазе Свјетског првенства. Према одлуци Рукометне федерације Македоније (РФМ) за једну побједу у групној фази изабраници селектора Кирила Лазарова добиће премију од 30.000 евра, за двије 45.000 евра, а за три 60.000 евра. Лазаров има подмлађен тим који ће у групи Ф играти против Норвешке (данас), те Холандије и Аргентине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана