Роналдо: Психотерапија ме спасла, никог није било брига

Танјуг
Роналдо: Психотерапија ме спасла, никог није било брига

МАДРИД - Легендарни бразилски фудбалер Луис Назарио де Лима, познатији као Роналдо, открио је у интервјуу за шпанску Марку да га је психотерапија спасла и да у његово вријеме никог није било брига за ментално здравље фудбалера.


Повод за интервју славног Бразилца био је документарац о његовом лику и дјелу “Феномен: Успон, пад и искупљење Роналда”, у продукцији платформе ДАЗН.

“Прошло је двије и по године и много боље разумијем шта сам раније доживио. Долазим из генерације која није имала ни најмању могућност да тражи помоћ. Осврнем се и видим да смо били изложени веома, веома великом психичком стресу, а без икакве припреме и помоћи. Никога није било бриге за ментално здравље играча. Данас су много спремнији, добијају неопходну медицинску његу, сваки клуб има психолога и могу да се суоче са проблемима. Играчи се више проучавају, профили сваког од њих, како реагују, како треба да реагују... У моје вријеме није било ништа од овога. Зна се да фудбал може да буде извор великог стреса и да има огромну тежину у животу играча”, рекао је Роналдо за Марку.

Каријеру славног бразилског голгетера скратиле су и обиљежиле тешке повреде кољена, а Роналдо је открио да му је подршка у тешким тренуцима био Зинедин Зидан, који му је често био ривал на терену.

“Увијек сам га невјероватно цијенио, још од нашег првог сусрета кад је он играо за Јувентус, а ја за Интер. Тада је почела наша веза пуна узајамног поштовања и дивног односа. Али то се све сводило на терен, нисмо се дружили ван њега. Зато ме одушевило то што је урадио кад сам доживио другу тешку повреду у каријери. Зидан је дошао у болницу да ме посјети послије операције као прва особа након моје породице. Сјео је поред мене и рекао ми: ''Само храбро. оздрави, фудбалу си потребан''. Неописиво ми је значило да га имам уз себе у том тешком периоду”, рекао је бивши нападач Интера, Милана, Барселоне и Реала.

Бразилцу је у каријери измакла само Лига шампиона.

“ У каријери сам освојио све осим Лиге шампиона. Али не бих је мијењао за титулу првака свјета коју сам освојио са Бразилом 1994. године, иако нисам одиграо ни минут на том првенству. Као и сваком Бразилцу, мени ништа није битније од титуле свјетског првака у фудбалу”, испричао је Роналдо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана